Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Dialog vizual între cele mai recognoscibile simboluri ale culturii indiende şi româneşti, la Arcub
poster sariul intalneste ia

Dialog vizual între cele mai recognoscibile simboluri ale culturii indiende şi româneşti, la Arcub

O expoziţie-unicat dialog vizual între unul dintre cele mai recognoscibile simboluri ale culturii indiende şi o piesă emblematică a culturii româneşti va fi vernisată la Arcub pe 8 iunie.

Veşminte de ceremonie, obiecte vestimentare de colecţie, ţesute manual, brodate sau imprimate după metode antice sunt prezentate în expoziţia „Sariul întâlneşte Ia” de la Arcub.

Expoziţia este curatoriată de Iulia Gorneanu şi poate fi vizitată la Hanul Gabroveni – Sala Arcelor, în perioada 8 – 20 iunie 2022.

Obiecte de colecție

Sariul și cămașa românească, ia, sunt piese de artă tradițională vie, ce poartă ca valoare intrinsecă istoria unei memorii colective, geniul artizanilor, amintirea femeilor care le-au creat, purtat și transmis. Sunt piese vestimentare cu o mare încărcătură emoțională ce evocă trăiri nostalgice, frânturi de istorie personală transmise de la o generație la alta, ca parte a trusoului de nuntă sau oferite în momente semnificative din viaţă.

Exponatele sunt obiecte de colecție curatoriate de colecționara de artă și promotoare a culturii tradiționale românești Iulia Gorneanu atât din colecția sa personală de ii, cât și din colecția de sariuri a designerului Anamaria Lazăr.

„Un veșmânt de la începuturile lumii, sariul este expresia fragilității feminine, a grației și eleganței. Considerat  cea mai veche îmbrăcăminte necusută, sariul ilustrează bogata diversitate a artei textile indiene, implicând tehnici elaborate de vopsire, imprimare, țesere manuală”, spune Anamaria Lazăr, potrivit unui comunicat.

Iulia Gorneanu adaugă: „Cămaşa cu altiţă, denumită generic ie, încifrează în ornamentică semne-simbol venite din neolitic, dezvăluind date despre starea social-statutară, vârsta, apartenența la o anumită comunitate, prestigiul, legătura cu lumea nevăzută a femeii care o poartă. Cămașa cu altiță, ia, a spart hotarul satelor, devenind veșmânt aulic, apoi a depășit granițele țării, ajungând să fie purtată de celebrități din toată lumea”.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 8 – 20 iunie, zilnic, între orele 12:00 și 20:00 la Hanul Gabroveni – Sala Arcelor, de la parterul centrului cultural. În zilele de 12 şi 13 iunie expoziţia este închisă.

Biletele pot fi cumpărate online, de pe arcub.ro şi bilet.ro, sau de la casa de bilete Arcub (Str. Lipscani, nr.84-90). Preț: 25 lei. Elevii, studenţii și pensionarii care prezintă legitimaţiile/ talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei.