Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Ființe transparente”, expoziție de Ziua Artei Fotografice din România
fiinte transparente, expo

„Ființe transparente”, expoziție de Ziua Artei Fotografice din România

Expoziția „Ființe transparente” a artistului fotograf Balla Árpád Zoltán va fi deschisă la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București la 11 ianuarie, când este marcată Ziua Artei Fotografice din România. Este o tradiție a instituției să pornească în noul an cu o expoziție în semn de omagiu față de artistul fotograf Szathmári Pap Károly (Carol Popp de Szathmáry), ziua nașterii lui, 11 ianuarie 1812, fiind aleasă Ziua Artei Fotografice din România.

Expoziția va fi vernisată, la ora 19:00, de Eugen Negrea, președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR).

Balla Árpád Zoltán este artist fotograf născut la Odorheiu Secuiesc, în 1957. După terminarea studiilor universitare la Brașov, s-a întors în orașul natal. Din 1975, este prezent pe scena artei fotografice cu expoziții în România, Ungaria, Austria, Franța și Slovacia, reprezentând creativitatea artiștilor transilvăneni. Este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România.
Pe parcursul carierei, a fost distins cu mai multe premii, printre care se numără cel al Asociației Internaționale a Fotografilor (FIAP).

Colecție în cinci capitole

Colecția intitulată „Ființe transparente” tratează întâlnirea mistică a sticlei, a luminii, a umbrei, a formelor și a suprafețelor, surprinzând intangibilul, fragilitatea și prezența existenței, potrivit prezentării expoziției.

Balla Árpád Zoltán, cu compozițiile sale simbolice a obiectelor mici din sticlă – care nu au un sens propriu în sine – și cu utilizarea luminii ca instrument de creare a imaginii, prezintă situațiile, sarcinile, dilemele și sentimentele recurente ale oamenilor și ale comunităților umane.

Colecția este alcătuită din cinci capitole. În primul capitol, creațiile transparente prind viață, iar în cel de-al doilea, ele evocă evenimente recente în imagini alegorice. În al treilea capitol, artistul își înfățișează gândurile despre cunoaștere, în al patrulea apare imaginea iluzorie a Parisului, iar în al cincilea capitol ajunge la abstractizare și caută răspunsuri la întrebările ivite pe parcurs.

Expoziția poate fi vizitată până la 16 februarie.