Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Foto-Grafisme”, Mihaela Moțăianu și Constantin Rusu, la G15D
fotografisme, expo, g15d

„Foto-Grafisme”, Mihaela Moțăianu și Constantin Rusu, la G15D

Mihaela Moțăianu și Constantin Rusu expun la Galeria 15 Design – Hanul cu Tei (G15D) din București în perioada 23 iunie – 8 iulie.

Expoziția „Foto-Grafisme” pune în dialog două accepțiuni ale semnului vizual ca marcă a prezenței omului într-un spațiu. Dacă pentru Constantin Rusu această marcă înseamnă propria intervenție în spațiul suprafeței de lucru, pentru Mihaela Moțăianu, fotografia înseamnă descoperirea semnelor acțiunii timpului sau acțiunii umane asupra materiei din spațiul urban, o perpetuă interacțiune între mediul construit și oameni.

Ca rezultat cercetării artistice, concluziile ei își au originea în interesul pentru studiul efectelor mediului geografic asupra propriilor emoții în timpul parcurgerii spațiale. Experimentele artistei se desfășoară în mediul urban colectând imagini fotografice cu diverse detalii urbane captate în timpul deplasării. Dacă „plimbarea prin oraș” este o permanentă descoperire cu o premeditată atenție pentru detaliul neașteptat, artista descoperă implicațiile filosofice rezultate din periplul său fizic, mental și emoțional, ale ansamblului de imagini ca semne ale timpului. Astfel, semnele descoperite sunt „adoptate” de Mihaela Moțăianu, devenind propriile grafisme în fotografiile sale.

Pentru Constantin Rusu, creația se împletește cu cercetarea și descoperirea expresiei și semnificației propriilor semne. Un loc important îl au grafismele generate de muzica pe care o ascultă, care îi „dictează” formele, traseele, intensitățile acestora. Fie că este o piesă muzicală interpretată de un partener instrumentist, generată ca experiment de un partener compozitor, sau ascultată la un concert, există o legătură între semnul muzical și semnul vizual, pe care Constantin o prezintă atât ca rezultat – desen în tuș sau pânză pictată, cât și ca performance, procesul generării semnelor și astfel, a propriilor lucrări, fiind întotdeauna înregistrat.

Despre artiști

Mihaela Moțăianu (n. 1973, București) este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, specializarea Design, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 2006. A lucrat în publicitatate și, începând din 2015, predă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București cursuri de comunicare vizuală. Din 2020, este asistent universitar – doctorand la UNArte, departamentul Design în cadrul specializării Master Design de Ambient și spațiu public.

Constantin Rusu (n. 1987) este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, specializarea Pictură, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 2012. Este artist liber profesionist și, în paralel, din 2020, este profesor de Educație Plastică la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București.

În prezent, ei își desfășoară studiile doctorale la UNArte, sub îndrumarea prof. univ. dr. arh. Dragoș Gheorghiu. În cercetarea doctorală a fiecăruia, semnul, mișcarea și studiul acestuia ocupă un loc important, ambele lucrări combină studiul imaginii cu experiența propriei creații.