Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Jean Paul Gaultier a imaginat o expoziţie dedicată celei de-a şaptea arte şi modei glamour

Jean Paul Gaultier a imaginat o expoziţie dedicată celei de-a şaptea arte şi modei glamour

Creatorul de modă Jean Paul Gaultier îşi exprimă viziunea şi raportul său faţă de cinema în expoziţia “CinéMode”, care este prezentată la Cinemateca Franceză până în 16 ianuarie 2022.

Imaginată de Jean Paul Gaultier, expoziţia “CinéMode propune o poveste în care cinematografia şi moda se intersectează, în care se reunesc marii designeri cu starurile de cinema.

Extrase din filme, fotografii şi ţinute alese de creator punctează acest parcurs foarte bogat în descoperiri.

Înainte de vizita la expoziţie, designerul cinefil, care şi-a plasat adesea creaţiile vestimentare sub semnul celei de-a şaptea arte, a susţinut o conferinţă de presă în care a explicat de ce cinematografia are o asemenea importanţă în propria sa poveste.

Totul a început cu “Falbalas”, film fondator văzut în adolescenţă, care îi va determina parcursul de designer. O sală întreagă din expoziţie îi este consacrată.

A doua etapă este legată de un alt film, “Qui êtes-vous Polly Magoo?, o privire critică asupra modei anilor ’60 şi film fetiş pentru Jean Paul Gaultier. Creatorul pune accentul pe importanţa prezentării de modă şi a filmelor dedicate acesteia.

Expoziţia, împărţită în cinci secţiuni, abordează şi teme care îi sunt dragi creatorului: eliberarea femeii, egalitatea între sexe şi feminizarea siluetelor masculine.

“CinéMode” este o doză bună de energie şi de umor de degustat fără moderaţie.

În anii 1980, Jean Paul Gaultier, dar şi alţi creatori precum Thierry Mugler sau Vivienne Westwood au făcut din prezentarea de modă o creaţie colectivă similară celei din cinema, căci era construită pe un scenariu, o orchestraţie sonoră şi o scenografie elaborată.

“În prezentările mele, am încercat să găsesc fete care aveau o astfel de energie, peronalitate, pe care o găseam corespunzătoare femeilor moderne. Ele aveau un fizic foarte diferit, mai degrabă androgine, dar atitudinea de asemenea conta. Într-o prezentare, gestul manechinelor contează, asta reprezintă personalitatea lor”, a precizat Jean Paul Gaultier.