Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portrete și autoportrete ale familiei Storck
muzeul frederic storck și cecilia cuțescu storck

Portrete și autoportrete ale familiei Storck

Expoziția tematică „Privirea din ramă: portrete și autoportrete ale familiei Storck” va fi vernisată pe 25 octombrie, la ora 18:00, la Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck” din București.

Reunite în atelierul de pictură al Ceciliei Cuțescu-Storck, portretele și autoportretele expuse invită la descoperirea unor personalități înrudite, artiști care au fost deschizători de drumuri în arta românească de secol XIX și XX. Profilul familiei Storck poate fi identificat cu cel al unei dinastii artistice, dinastie întemeiată de Karl Storck, care, originar din Hanau (Germania), s-a stabilit la București în 1849.

„Karl Storck este cel care a pus bazele școlii românești de sculptură, fiind cunoscut pentru meritul său de a realiza sculpturi monumentale, funerare, sculptură în lemn, strane și mobilier pentru biserici sau decorații în stuc pentru clădiri”, spune curatoarea Ana Arsinca, muzeograf la secția Artă a Muzeului Municipiului București.

După ce a studiat sculptura la Florența și a petrecut trei ani în Philadelphia, fiul său cel mare, Carol Storck, l-a ajutat la realizarea comenzilor primite, iar ulterior i-a preluat atelierul. Crescând în atmosfera de atelier, Frederic Storck, fiul cel mic, a studiat sculptura la Școala Națională de Arte Frumoase din București, acolo unde a fost profesor de modelaj și desen, după ce și-a completat studiile la München. S-a numărat printre fondatorii societății Tinerimea Artistică.

Afirmarea vocii feminine în artă

Frederic Storck s-a căsătorit, în 1909, cu Cecilia Cuțescu, cea care avea să devină în 1916 prima femeie profesor universitar din învățământul de artă de stat din Europa, preluând catedra de arte decorative de la Școala Națională de Arte Frumoase din București.

Ea a fost preocupată de afirmarea vocii feminine în artă, dovedită atât prin înființarea Asociației Femeilor Pictore și Sculptore din România (împreună cu Nina Arbore și Olga Greceanu), cât și prin abordarea picturii monumentale, considerată o tehnică cu precădere masculină. Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck au avut două fiice – Gabriela Storck a fost arhitectă, iar Cecilia Frederica (Lita) Storck, ceramistă.

Pe lângă tematica propriu-zisă a expoziției, ineditul este reprezentat de cele două autoportrete neterminate ale lui Alexandru Satmary, fiul lui Carol Popp de Szathmári, pictor și grafician, unul dintre primii fotografi din Europa. Alexandru Satmary a fost căsătorit cu Ortansa Satmary, sora Ceciliei Cuțescu Storck.

„Privirea din ramă: portrete și autoportrete ale familiei Storck” ilustrează povestea unei familii aflate sub spiritul unei asumări a menirii artistice, mai punctează curatoarea.

Expoziția va fi deschisă în perioada 25 octombrie – 10 decembrie 2023.