Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ – „NOI 2 | WIR 2”, istorie a migrației reciproce dintre Germania și România
noi 2, curatorial

REPORTAJ – „NOI 2 | WIR 2”, istorie a migrației reciproce dintre Germania și România

Spațiul 2/3 galeria de pe strada Franceză din București găzduiește expoziția documentară „NOI 2 | WIR 2 – Portrete româno-germane”, care cuprinde treizeci de imagini ale unor cupluri, prieteni, colaboratori sau iubiți, și poveștile lor.

Pe pereții negri ai galeriei se remarcă siluetele alb-negru și fiecare spune o poveste inedită.

„Expoziția aduce un omagiu cetățenilor români și germani care valorifică și consolidează înțelegere reciprocă în societățile în care trăiesc și în relațiile care dau viață acestei prietenii bilaterale”, afirmă dr. Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut, care a organizat expoziția.

„NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane” cuprinde povești și relatări ale unor persoane cunoscute, influente în societate, precum primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, și viceprimarul său, Ruben Lațcău; primarul orașului Görlitz, Octavian Ursu, și prim-ministrul landului german Saxonia, Michael Kretschmer; regizoarea și scenarista română Adina Pintilie, premiată cu Ursul de Aur la Berlinala din 2018, și artistul Christian Bayerlein, care au colaborat pentru filmul „Touch Me Not” și reprezintă acum România la Bienala de Arta de la Veneția.

noi 2 expo, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

Arhitecți, prieteni deveniți colaboratori, editori și traducători care publică împreună, activiști pentru drepturile omului, iubiți în facultate care au rămas prieteni apropiați, artiști care au găsit numitor comun în profesie și în viața personală, asistenți sociali, antreprenori și muzicieni – sunt subiecții acestei expoziții.

Portretele sunt realizate de Adi Tudose, în România, și Patricia Moroșan, în Germania.

Expoziția, care a fost documentată timp de șase luni de o echipă de șapte profesioniști, marchează „30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german în Europa” și promovează poveștile personale ale unor cupluri autentice ce vorbesc despre istoria migrației reciproce dintre Germania și România. Face cunoscute povești de viață dintre oameni care au origini și naționalități diferite, însă care pot crea o simbioză perfectă în lumea în care trăiesc.

noi 2 expo 1, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

La București, expoziția poate fi vizitată până pe 21 iulie, de marți până vineri, între orele 16:00 – 21:00, și în weekend, între orele 12:00 – 21:00. Accesul este gratuit.

Ea va ajunge Germania, la ICR Berlin, în perioada 7 iulie – 7 septembrie 2022, dar și în orașe din România, ca Sibiu și Timișoara.

Fotografiile vor putea fi văzute și online, pe o platformă dedicată de pe site-ul Goethe-Institut, unde utilizatorii vor găsi și texte ale cuplurilor intervievate.