Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Șapte artiști de colaje, într-o expoziție la București
connections, expo colaje

Șapte artiști de colaje, într-o expoziție la București

Șapte artiști români care folosesc colajul drept mediu de exprimare sunt reuniți în expoziția „#Connections”, care va fi găzduită între 13 septembrie și 5 octombrie de Cărturești Carusel.

Ada Moisă, Andrei Argeșeanu, Andrei Stan, Cristiana Bucureci, Livia Marinescu, Nicoleta Ababei și Ruxandra Niculae aduc în prim plan colaje realizate analog sau digital, tributare curentelor Dada, suprarealism, futurism, modernism și artei contemporane.

Ei vor fi prezenți la vernisajul din 13 septembrie, ora 19:00, ce va avea loc la etajul întâi al Cărturești Carusel.

Arta colajului se bucură de o revenire în ultimii ani, în mare parte mulțumită lui Ion Bârlădeanu, a cărui artă realizată înainte de ’89 a fost descoperită din întâmplare. De atunci, colajul este the new cool și se regăsește atât în galerii și expoziții, cât și în panourile publicitare, reviste și postere de film.

Despre artiști

Ada Moisă (D’Ada Collage) e artistă și designer stabilită în București, pasionată de print și texturi, fiind activă în domeniul colajului din 2009. D’Ada traduce în limbaj de colaj momente din viața personală, corelând absurdul firii umane cu abstractul existenței. În lucrările ei digitale și analog contestă definitia societatii pentru feminitate, oferind alternative.

Andrei Argeșeanu este artist multidisciplinar, atras de psihologie, filozofie, auto-reflecție și structuri sociale. Modul lui de lucru este sistematic, în timp ce își urmărește intențiile și impulsurile. Tematica este conflictul dramatic fie într-un sens simbolic de mitologie personală și colectivă sau conflictul dramatic al fluxurilor psihologice personale.

Andrei Stan este artist multidisciplinar si creativity coach. Colajul este un mod de a interacționa cu lumea exterioară, de a găsi frumosul în jur și de a îl evidenția. A început ca fotograf, continuand călătoria artistică prin regie de teatru și film, muzica și poezie. Artistul este inițiatorul Collage Festival, primul eveniment local dedicat stilului.

Cristiana Bucureci a debutat în arta colajului în 2015. A avut expoziții colective și individuale în Cipru, Israel și în România, la București (de patru ori în cadrul Romanian Design Week), la Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. Colajele ei sunt într-o dimensiune retro-futuristă, fiind realizate prin tehnica mixtă de colaje digitale și analog.

Livia Marinescu este artist vizual și psiholog. Prin lucrările ei vrea să evoce stări poetice (amintiri, vise, fragmente senzoriale) care sunt ușor de recunoscut, dar greu de pus in cuvinte. Vrea să dea voie privitorului să viseze cu ochii deschiși, să îl ducă într-un loc în care devine receptiv la textura poetică a realității.

Nicoleta Ababei este artist de colaje analog și mixed- media, elevă a Școlii de Arte București, secția pictură, pasionată colajul analog artistic. Consideră că a experimenta este o parte esențială a procesului creativ. Pornind de la tehnicile mixte studiate în pictură, încearcă să aducă lucrărilor sale un amestec unic de forme curate, sculpturale, acordând în același timp o atenție meticuloasă compoziției. În colajele analog pe care le realizează aduce o perspectivă unică, contemporană, ce combină forme poetice, grafice și organice, cu texturi, pete de culoare, cărbune și vopsea. Scopul este de a surprinde ceva intrigant, care se intersectează și contrazice totodată.

Ruxandra Niculae este artist multidisciplinar din București. A descoperit arta colajului în anul 2019. De atunci a colaborat în proiecte de design prin colaj cu artiști muzicali, scriitori și a participat într-un vernisaj de grup în Belgia.