Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, expoziție-eveniment la Arbor.art.room
rememorrea copilariei, arbor.art.room

„Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, expoziție-eveniment la Arbor.art.room

Expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului în perioada sovietică, va fi vernisată la Arbor.art.room din București pe 31 august 2022.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

Vernisajul va avea loc începând cu ora 16:00, pe 31 august, de Ziua Limbii Române. A fost instituită în 1990, la un an de la proclamarea limbii române ca limbă de stat a Republicii Moldova și adoptarea alfabetului latin.

Curatorii expoziției sunt Ludmila D. Cojocaru și Victoria Nagy Vajda.

Colecția de mărturii reunește materiale și cercetări realizate de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al USM, Institutul de Istorie, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, în perioada 1991 – 2021.

Investigația a urmărit mecanismele memoriei. Poate fi observat cum funcționează ele la copiii care au trecut prin represiuni și deportări, ce dileme apar când vine vorba de reprezentarea trecutului totalitar, cum au persistat tăcerea și amnezia colectivă. Cercetările aduc în circuitul științific materiale inedite, colectate din arhivele de familie, conturând contextul mai larg al politicilor de sovietizare forțată, dar și al rezistenței antisovietice în Basarabia.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 25 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 12:00 și 18:00.