Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Van Gogh la Londra, expoziție de 5 stele: „Pictura emoţiei”. „Unică într-un secol”
the bedroom

Van Gogh la Londra, expoziție de 5 stele: „Pictura emoţiei”. „Unică într-un secol”

O nouă expoziție Vincent van Gogh de la National Gallery din Londra a primit recenzii foarte bune din partea criticilor. The Guardian, The Telegraph, Time Out și The Times au lăudat expoziția – fiecare critic acordându-i cinci stele.

Expoziția se deschide în 14 septembrie și cuprinde peste 60 de lucrări pictate de artistul olandez, care a murit în 1890 la vârsta de 37 de ani.

The Times a numit-o o expoziție „unică într-un secol”, în timp ce The Guardian a spus că a fost o „călătorie captivantă în rollercoaster de la Arles la stele”.

sunflowers 1888

Sunflowers, 1888

Expoziția – numită „Poets and Lovers” – include un tablou cu floarea-soarelui care nu a mai fost expus în afara Statelor Unite de când a fost achiziționat în 1935.

Pictura face parte dintr-un triptic de lucrări prezentate împreună – două tablouri cu floarea-soarelui și „La Berceuse”, un tablou cu o figură maternă.

Prezentarea sa este semnificativă deoarece Van Gogh i-a sugerat fratelui său, Theo, să prezinte astfel picturile înainte de a muri.

Dr. Gabriele Finaldi, directorul National Gallery, a declarat că expoziția este prima a galeriei dedicată în întregime lui Van Gogh și că „muzeele și colecționarii au fost uimitor de generoși în a împrumuta picturi minunate pentru această expoziție”.

sunflowers

Sunflowers, 1889

În recenzia sa, Laura Freeman de la The Times a declarat că este de obicei „sceptică cu privire la expozițiile ‘o dată într-un secol’”, dar a adăugat: „În acest caz, credeți entuziasmul”. „Aceasta este o expoziție frumos pusă la punct despre o viziune extrem de originală”, a scris ea. „Picturile nu te invită să te uiți la ele, ci te iau prin surprindere și îți cer să o faci”.

Jonathan Jones de la The Guardian a fost la fel de elogios într-o altă recenzie de cinci stele, comentând că expoziţia „îndrăzneaţă” „îl iubește așa cum merită”.

„Van Gogh, aici, este primul modernist care încalcă complet regulile și devine din ce în ce mai radical”, a spus el.

self portrait 1889

Self-portrait, 1889

Eddy Frankel de la Time Out a spus: „Câtă lumină poți împacheta într-un tablou? Cât de multă iubire, disperare, speranță, anxietate? În cazul lui Vincent Van Gogh, răspunsul este: infinit”.

„Acest spectacol hipnotizant de artă caleidoscopică și emoțională reunește lucrări din ultimii doi ani ai vieții sale, ani petrecuți în Provence, în care a întors pictura pe dos și s-a prăbușit mental în acest proces”, a scris el.

El a concluzionat: „Aceasta nu este pictura luminii, ca impresioniștii, sau a realității, aceasta nu este o reprezentare literală, este pictura emoției, și de aceea este bună: pentru că înseamnă ceva”.

a wheatfield, with cypresses, 1889

A Wheatfield with Cypresses, 1889

Alastair Sooke de la The Telegraph a comparat expoziția cu muzica.

El a continuat: „Expoziția marchează, de asemenea, 100 de ani de la achiziția de către galerie a splendidei „Sunflowers” (1888) a lui Van Gogh și, datorită unor eforturi geniale din partea curatorilor, Cornelia Homburg și Christopher Riopelle (care au adunat o gamă uimitoare de 61 de lucrări, inclusiv cel puțin opt din colecții private), reprezintă un punct crucial în cariera artistului olandez din secolul al XIX-lea”.

Foto credit: National Gallery London