Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expozițiile Van Gogh din 2024, o superproducție și o surpriză
van gogh, moma, starry night, noapte instelata

Expozițiile Van Gogh din 2024, o superproducție și o surpriză

Vincent van Gogh va fi în centrul unor ample și importante expoziții în 2024, an care reprezintă, între altele, bicentenarul National Gallery Londra, instituție care îl va avea în centrul celebrării.

Expoziția „Van Gogh: Poets and Lovers” (14 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025) de la National Gallery Londra va fi punctul culminant al bicentenarului. Vor fi expuse în jur de 50 de picturi și desene din cei doi ani petrecuți de artist în Provence, când se afla la apogeul puterilor sale, potrivit artnewspaper.com.

De ce „poeți” și „îndrăgostiți”? Unul dintre prietenii lui Van Gogh din Arles, în sudul Franței, a fost artistul belgian Eugène Boch. Deși Boch nu pare să fi scris poezie, Van Gogh și-a propus să îl prezinte ca pe un poet arhetipal, sensibil și profund în gândire. Van Gogh a considerat Provence ca fiind țara poeziei. Artistul i-a scris fratelui său Theo despre tabloul lui Boch, la care „visa de mult timp – poetul”. El a descris tabloul: „Capul său fin, cu privirea sa verde, se detașează în portretul meu pe un cer înstelat, de un ultramarin profund”. Van Gogh a fost mulțumit de rezultat, agățându-l deasupra patului său din Casa Galbenă.

În picturile lui Van Gogh din Arles, iubiții sunt mult mai prezenți decât poeții. Perechile de îndrăgostiți care se plimbă apar frecvent în peisajele lui, animând scenele din grădinile publice urbane. Trebuie să fi existat un element de iluzie în introducerea iubiților în picturile sale, deoarece cumva Van Gogh își dăduse seama că era puțin probabil ca el însuși să stabilească vreodată o relație pe termen lung cu o femeie. Așa cum i-a scris mai târziu mamei sale: „Pentru mine, viața ar putea foarte bine să rămână solitară”.

Expoziția de la National Gallery, axată pe poeți, îndrăgostiți și grădini, va include împrumuturi excepționale, cum ar fi peisajul râului Rhône „Noapte înstelată” (octombrie 1888, Musée d’Orsay, Paris) și o versiune a tabloului „Dormitorul/ The Bedroom” (septembrie 1889, Art Institute of Chicago).

Muzeul Groninger

Cealaltă expoziție importantă cu lucrări de Vincent Van Gogh de anul viitor va avea loc într-un loc care poate părea neașteptat – Muzeul Groninger din orașul Groningen din nordul Olandei. Motivul este că una dintre primele expoziții cu lucrările artistului a avut loc acolo în 1896. La acea vreme, a fost cea mai mare expoziție organizată vreodată despre Van Gogh, cu 128 de lucrări.

În prezent, este foarte dificil de împrumutat Van Gogh, în special pentru muzeele regionale, dar Groninger se așteaptă la aproximativ 10 picturi și 25 de desene. Aceasta reprezintă o realizare considerabilă.

Aproape toate împrumuturile din „How Van Gogh Came to Groningen” (30 noiembrie 2024 – 5 mai 2025) vor fi lucrări care au fost prezente în expoziția din 1896. Expoziția anterioară a inclus un autoportret și, deși lucrarea exactă nu a fost identificată, pentru expoziția de anul viitor, Rijksmuseum din Amsterdam împrumută unul dintre cele mai frumoase autoportrete ale artistului, datând din primăvara anului 1887.

Muzeul Groningen are și un alt motiv pentru a-l sărbători pe Van Gogh anul viitor. În septembrie anul trecut a reușit să recupereze cu succes un tablou furat din colecția sa. În 2020, „The Parsonage Garden at Nuenen in Spring” (martie 1884) a fost furată în timp ce se afla în împrumut la muzeul Singer Laren. Tabloul recuperat este în prezent conservat la Muzeul Van Gogh din Amsterdam și se așteaptă ca acesta să fie reintegrat în expoziția permanentă a Groninger, posibil în primăvara anului viitor.

Alte expoziții Van Gogh

Pe lângă expozițiile de la Londra și Groningen în 2024, există cinci expoziții Van Gogh în curs, care se vor prelungi în primele săptămâni ale noului an.
„Călătorind cu Vincent: Van Gogh în Drenthe”, despre vizita din toamna anului 1883 a artistului în turbăriile din nordul Țărilor de Jos, se va încheia la Muzeul Drents din Assen la 7 ianuarie 2024.
„Van Gogh de-a lungul Senei”, care prezintă lucrările artistului și ale colegilor săi avangardiști din suburbiile Parisului, se încheie la Muzeul Van Gogh la 14 ianuarie 2024.
La Muzeul de Artă Sompo din Tokyo, „Van Gogh și natura moartă: De la tradiție la inovație” se încheie pe 21 ianuarie 2024. Aceasta este centrată pe tabloul „Floarea-soarelui” (noiembrie-decembrie 1888) al muzeului.
La Milano, Museo delle Culture (Mudec) expune „Vincent van Gogh: Artist și cititor”, cu împrumuturi de la Muzeul Kröller-Müller, până la 28 ianuarie 2024.
„Van Gogh în Auvers-sur-Oise: Ultimele luni” se va încheia la Musée d’Orsay din Paris pe 4 februarie 2024.