Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzicianul Nick Cave își prezintă noile ceramici „diabolice” la un salon din Bruxelles în 2024
devil as child, 2020 2022, nick cave

Muzicianul Nick Cave își prezintă noile ceramici „diabolice” la un salon din Bruxelles în 2024

Muzicianul și artistul plastic Nick Cave va avea prima sa expoziție comercială la galeria Xavier Hufkens din Bruxelles în 2024. El a descris lucrările care vor fi expuse drept „o călătorie spre un fel de mântuire după o serie de evenimente cutremurătoare”.

Nick Cave s-a născut în Australia în 1957 și a obținut recunoaștere la nivel mondial în calitate de cântăreț, compozitor, scriitor și autor de cântece. A studiat pictura la Caulfield Institute of Technology din Melbourne, înainte de a-și îndrepta atenția, la finalul anilor ’70, către o carieră muzicală – fiind lider al trupelor The Birthday Party și Nick Cave and the Bad Seeds.
În ultimii ani, Cave și-a lansat cartea de memorii „Faith, Hope and Carnage” și a explorat ceramica drept mediu artistic.

Expoziția va fi deschisă în aprilie 2024 și prezintă primul corpus major de lucrări ale lui Cave, intitulat „The Devil-A Life (2020-22)”.
Colecția este alcătuită din 17 figurine din ceramică smălțuită care urmăresc povestea diavolului din leagăn până la moarte.
Din punct de vedere stilistic, sculpturile amintesc de figurinele victoriene realizate începând cu jumătatea secolului al XVIII-lea și erau populare pentru a fi expuse pe șemineu.

Diavolul lui Cave, personaj complex

Lucrările din ceramică ale lui Nick Cave au fost expuse pentru prima dată în Finlanda în septembrie 2022 la Muzeul de Artă „Sara Hildén”, într-o expoziție de grup intitulată „We”, care a inclus lucrări ale actorului Brad Pitt și ale artistului Thomas Houseago.

În această nouă serie, Cave încadrează diavolul ca pe un personaj complex, plin de defecte și cotidian. Prin intermediul seriei de figurine din ceramică, acesta se naște, moștenește lumea, se îndrăgostește, se luptă cu un leu, pleacă la război și este alungat pentru că a provocat moartea copilului său, înainte de a muri el însuși.

devil bleeds to death 2020 22, nick cave

Acest arc amintește de „Cele șapte vârste ale omului” ale lui Shakespeare din comedia „Cum vă place” din 1623: copil, școlar, îndrăgostit, soldat, judecător, bătrânețe și decrepitudine. Pe măsură ce au loc schimbări majore în viața Diavolului, înfățișarea sa se modifică, în special forma coarnelor.

Cave a avut mult timp un interes intens, deși contradictoriu, pentru creștinism: „Cred în Dumnezeu în ciuda religiei, nu datorită ei”, spunea el în 2010. De-a lungul anilor, teme legate de credință și de diavol au apărut în cântecele lui („Up Jumped the Devil”, „Jesus Alone”), așa cum au fost inserate în primul său roman, „And the Ass Saw the Angel” (1989).

Într-un comunicat, el a caracterizat seria de ceramică prezentată la Bruxelles anul viitor, alături de cântecele lui, ca centrate pe „ideea de iertare, pe ideea că există o virtute morală în frumusețe. Este un fel de echilibrare a păcatelor noastre”.

„The Devil-A Life (2020-22)” va fi expusă la Xavier Hufkens din Bruxelles, între 5 aprilie și 11 mai 2024.

Credit foto: Nick Cave/ Xavier Hufkens Gallery