Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picasso este în fruntea vânzărilor de artă modernă și contemporană de 100 de milioane de lire sterline de la Sotheby’s
picasso homme a la pipe

Picasso este în fruntea vânzărilor de artă modernă și contemporană de 100 de milioane de lire sterline de la Sotheby’s

Licitațiile de artă impresionistă, modernă și contemporană de la Londra s-au deschis la Sotheby’s, în 6 martie, cu o vânzare de 60 de loturi care a obținut 100 de milioane de lire sterline (127 de milioane de dolari). față de o estimare de 74,8 milioane de lire sterline până la 106,5 milioane de lire sterline (95,2 milioane de dolari până la 135 de milioane de dolari).

Anunțul de pre-vânzare a semnalat interesul Sotheby’s pentru piața impresionistă în acest an, care marchează 150 de ani de la nașterea impresionismului. Fără exemple de prim rang, vânzarea a oferit un teren de testare pentru operele din gama de mijloc, unde exemplele bune căutau să atragă noi cumpărători și să își dubleze prețul într-o perioadă de 20 de ani sau mai puțin.

Două Monet, adjudecate

În 2006, tabloul lui Monet din 1893, „River Seine, Glaçons, environs de Bennecourt”, o priveliște în culori pastelate a Senei înghețate, a fost vândut cu 1,1 milioane de lire sterline (la acea vreme, aproximativ 1,7 milioane de dolari). Până în 2022, ultima dată când a fost la licitație, au crescut speranțele că i se va acorda o estimare de 5 milioane de lire sterline până la 7 milioane de lire sterline (6,5 milioane de dolari până la 9 milioane de dolari), dar nu s-a vândut (un eveniment care nu este consemnat în catalog). La revenirea sa în această săptămână, a fost readusă cu o estimare mult redusă de 2,5 milioane de lire sterline până la 3,5 milioane de lire sterline (3,1 milioane de dolari până la 4,4 milioane de dolari), susținută de o ofertă irevocabilă, și a fost vândută pentru 3,1 milioane de lire sterline (3,9 milioane de dolari).

arbres au bord de leau printemps a giverny monet

„Arbres au bord de l’eau printemps a Giverny”, Claude Monet

Un alt peisaj în culori pastelate de Monet, „Arbres au bord de l’eau, printemps à Giverny” (1885), a fost cumpărat la Paris în 2002 pentru 2,6 milioane de dolari. Estimarea minimă de 5 milioane de lire sterline (6,3 milioane de dolari) a fost mai mult decât dublă față de prețul anterior, iar lucrarea a depășit cu ușurință această sumă, fiind vândută cu 7,7 milioane de lire sterline (9,8 milioane de dolari).

O priveliște înnorată din 1903 a Pont Royal de Camille Pissarro, cumpărată în 2018 pentru 1,4 milioane de lire sterline (1,9 milioane de dolari), a fost adjudecată, sub estimare, pentru 1,1 milioane de lire sterline (1,4 milioane de dolari).

O lucrare a lui Degas cu trei dansatoare, cumpărată în 1965 cu 20.000 de lire sterline și vândută în 1989 lui Jose Mugrabi pentru peste 800.000 de lire sterline, a avut un randament mai puțin spectaculos de 1,6 milioane de lire sterline (2 milioane de dolari) 35 de ani mai târziu, iar proprietarul unui peisaj de Matisse din 1917, cumpărat cu puțin peste trei ani în urmă pentru 746.000 de dolari, l-a vândut cu o creștere modestă de 762.000 de lire sterline (967.130 de dolari).

Un tablou cu flori de Renoir, estimat la 2 milioane – 3 milioane de lire sterline (2,5 milioane – 3,8 milioane de dolari), și-a atins estimarea minimă datorită unui colecționar chinez care a cumpărat și vaza originală din tablou.

le rayon vert paul signac

„Le Rayon Vert”, Paul Signac

Cel mai bun exemplu al beneficiilor pe termen lung pentru cei care au explorat arta impresionistă și postimpresionistă la mijlocul secolului XX a fost o vedere pointilistă a orașului St Tropez, „Le Rayon Vert”, de Paul Signac, care a fost cumpărată în 1958 cu 6.200 de lire sterline (pe atunci 17.360 de dolari) și a fost vândută de familia cumpărătorului pentru 7,7 milioane de lire sterline (9,8 milioane de dolari).

Secțiunea modernă a vânzării a fost condusă, în mod previzibil, de Picasso, a cărui pictură cu mușchetari, „Homme à la pipe” (1964), a fost lotul de top al sesiunii, vândut în limita estimărilor pentru 13,7 milioane de lire sterline (17,4 milioane de dolari).

O mică guașă a lui Miro din jurul anului 1946 – „Soirée snob chez la princesse”, care amintește de seria sa de constelații, foarte căutată, a fost una dintre cele mai bine vândute lucrări ale serii, dar a avut o proveniență mai complicată decât cea indicată în catalog. Acesta aparținuse anterior unui colecționar american, Donald Marron, și a fost oferit de Sotheby’s în 2008, dar nu s-a vândut, deoarece piața era în criză după prăbușirea Lehmann Brothers. Cu toate acestea, a fost vândut după licitație și a apărut în standul familiei Nahmad la Frieze Masters în 2022 – dar nici acolo nu s-a vândut. În cele din urmă, a apărut din nou la Sotheby’s, de data aceasta cu o garanție a unei terțe părți și cu o estimare de 5 milioane de lire sterline până la 7 milioane de lire sterline (6,3 milioane de dolari până la 8,9 milioane de dolari), vânzându-se la o singură ofertă, probabil către garant, pentru 5,6 milioane de lire sterline (7,1 milioane de dolari). A fost un preț rezonabil, dacă nu remarcabil.

Foto credit:Homme à la pipe”, Pablo Picasso, Sotheby’s