Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portretul lui Thomas Picton, fost guvernator în Trinidad, este prezentat într-un context diferit la Muzeul din Cardiff
Muzeul Naţional din Cardiff, ilustraţie, Curatorial

Portretul lui Thomas Picton, fost guvernator în Trinidad, este prezentat într-un context diferit la Muzeul din Cardiff

Portretul lui Thomas Picton (24  august 1758 – 18 iunie 1815), fost guvernator în Trinidad, unde sunt documentate numeroase abuzuri ale sale, a fost mutat din galeria principală a Muzeului de Artă din Cardiff într-o altă sală în care sunt ilustrate abuzuri din perioada colonială, informează The Guardian.

Timp de un secol, portretul a fost aşezat la loc de cinste în instituţia de cultură din Ţara Galilor, Picton fiind prezentat drept un erou militar şi nu ca un tiran care, profitând de puterea sa, a torturat oameni care îi erau în subordine.

În contextul protestelor Black Lives Matter, portretul a fost scos din galerie, dar, începând cu 1 august, a revenit pe simezele muzeului, în alt context.

Realitatea colonială

Pictura este prezentată într-o cameră mai mică unde sunt expuse dovezi ale comportamentului brutal al acestui guvernator, în secolul XIX. Există, în acest sens şi documente legate de tortura Luisei Calderón, o tânără de doar 14 ani.

Pentru a ajunge să vadă portretul, vizitatorii trebuie să traverseze două încăperi în care sunt prezentate lucrări creare de artişti din Trinidad. De altfel, întreaga instalaţie se numeşte „Reframing Picton”.