Portretul lui Thomas Picton, fost guvernator în Trinidad, este prezentat într-un context diferit la Muzeul din Cardiff
Portretul lui Thomas Picton (24 august 1758 – 18 iunie 1815), fost guvernator în Trinidad, unde sunt documentate numeroase abuzuri ale sale, a fost mutat din galeria principală a Muzeului de Artă din Cardiff într-o altă sală în care sunt ilustrate abuzuri din perioada colonială, informează The Guardian.
Timp de un secol, portretul a fost aşezat la loc de cinste în instituţia de cultură din Ţara Galilor, Picton fiind prezentat drept un erou militar şi nu ca un tiran care, profitând de puterea sa, a torturat oameni care îi erau în subordine.
În contextul protestelor Black Lives Matter, portretul a fost scos din galerie, dar, începând cu 1 august, a revenit pe simezele muzeului, în alt context.
Realitatea colonială
Pictura este prezentată într-o cameră mai mică unde sunt expuse dovezi ale comportamentului brutal al acestui guvernator, în secolul XIX. Există, în acest sens şi documente legate de tortura Luisei Calderón, o tânără de doar 14 ani.
Pentru a ajunge să vadă portretul, vizitatorii trebuie să traverseze două încăperi în care sunt prezentate lucrări creare de artişti din Trinidad. De altfel, întreaga instalaţie se numeşte „Reframing Picton”.