Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Acasă la Brâncuși, expoziție temporară în Art Safari
foto mnțr

Acasă la Brâncuși, expoziție temporară în Art Safari

„Acasă la Brâncuși” este o expoziție temporară care va fi deschisă în cadrul Art Safari în perioada 1 – 19 mai. Satul pe care sculptorul Constantin Brâncuși l-a făcut celebru, Hobița, se află în centrul noii expoziții temporare la Art Safari.

Aceasta va fi deschisă la 1 mai și este realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și va prezenta publicului piese etnografice, dar și fotografii documentare rare din colecția Academiei Române.

În noul sezon Art Safari, expoziția „Istoria României în 100 de portrete” cuprinde și câteva obiecte care i-au aparținut lui Constantin Brâncuși – o valiză, un trenci Burberry și un costum de seară din trei piese Sleator & Carter, pe care îl purta în perioada pariziană, dar și hainele folosite în atelier.

Universul lui Brâncuși, prin obiecte și fotografii rare

Expoziția „Acasă la Brâncuși” evocă rădăcinile lui Brâncuși printr-un interior de casă gorjeană din Hobița, recompus în Art Safari cu o serie de obiecte de mobilier din patrimoniul Muzeului Național al Țăranului Român. Fotografii cu caracter documentar din colecția Academiei Române întregesc expoziția.

De altfel, Constantin Brâncuși este prezent printre personalitățile din „Istoria României în 100 de portrete”, curatoriată de Cornel Ilie, expoziție ce poate fi văzută la Art Safari până pe 28 iulie. Sculptorul este evocat printr-o serie de fotografii, printre care și un portret de Man Ray, un bust, dar și o serie de obiecte personale, toate din colecții private: o valiză franțuzească de voiaj folosită de Constantin Brâncuși în celebrele călătorii spre Statele Unite, vesta de lucru a sculptorului, un costum de zi din trei piese purtat de Brâncuși în perioada pariziană (marca Sleator & Carter), un costum de seară din trei piese, purtat de el în perioada pariziană (marca Sleator & Carter), un pardesiu Burberry’s (azi, Burberry), posibil folosit ca haină de lucru, pipă și baston.

Locul în care Brâncuși a învățat să cioplească lemnul și piatra

Constantin Brâncuși s-a născut în satul Hobiţa din judeţul Gorj, la 19 februarie 1876, în familia lui Nicolae Radu şi a Mariei Brâncuşi, care se ocupau cu agricultura, prelucrarea lemnului şi creşterea vitelor. A învăţat de la meşterii dulgheri ai satului, în primul rând de la tatăl şi bunicul sau, priceperea de a ciopli lemnul. Hobița a reprezentat o sursă de inspirație pentru arta sa: de la casele frumos împodobite, la vechea biserică de lemn cu fruntarul crestat, sprijinit pe stâlpi, ce evoca obârşia viitoarei Coloane Infinite, şi cimitirul satului, cu troiţele şi crucile înflorate.

Dornic să cunoască lumea, la vârsta de 7 ani, în 1883, Brâncuși a avut primul act de independență de care își aducea aminte, pleacă „de-acasă în lume”, așa cum este documentat de Barbu Brezianu, dedicat cercetător român al operei lui Constantin Brâncuși. A fost găsit de mama lui la Târgu-Jiu și adus acasă (unde urmează prima clasă primară în comuna Peștișani). În 1884, în clasa a II-a, a fost pedepsit pentru că a crestat cu briceagul banca și a întrerupt învățătura, apoi a fost trimis ucenic la un negustor de butoaie. Alegea pietre din alba râului și își umplea buzunarele cu ele, aspirând de pe atunci să modeleze forme cu care să se poată juca, forme „în stare să aducă bucurie oamenilor”.

În 1904, a plecat la Paris, unde a lucrat un timp în atelierul lui Auguste Rodin. În 1914, a avut prima expoziţie personală la New York, urmată de cea mai prolifică etapă creatoare. A murit la vârsta de 81 ani, la Paris. Lucrările lui sunt răspândite în toată lumea, în cele mai mari muzee şi colecţii, puține aflându-se pe teritoriul României.

Program Art Safari în mini-vacanță

Art Safari este deschis zilnic între 12:00 și 21:00, în perioada 1 – 5 mai. Biletele pot fi achiziționate de pe artsafari.ro sau direct de la intrare.
În fiecare zi au loc ateliere de creație pentru copii (cu tematică de vacanță, de la încondeiere ouă de Paște la opera lui Brâncuși), în intervalul 12:00 – 13:30. Biletele sunt disponibile online sau la intrare.