Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ – Cea mai amplă retrospectivă Victor Brauner din România
autoportret victor brauner, expozitie mnart, curatorial.ro

REPORTAJ – Cea mai amplă retrospectivă Victor Brauner din România

Retrospectiva Victor Brauner, „Invenții și magie”, curatoriată de Camille Morando, organizată cu participarea Centre Pompidou, Art Encounters Foundation și a Institutului Francez din România, a fost vernisată pe 16 februarie, la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Publicul va avea acces la primul eveniment major din programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 începând cu 17 februarie, iar expoziția, deschisă până pe 28 mai 2023, va fi însoțită de un catalog dedicat operei artistului, ce va fi lansat pe 18 februarie.

victor brauner 1, expozitie mnart, curatorial.ro

credit foto: curatorial.ro

La avanpremieră, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a făcut câteva precizări legat de pregătirea expoziției: „Pentru noi, înseamnă nu doar sprijinirea unui act artistic valoros, ci și o provocare administrativă, pentru să facem din acest muzeu un lăcaș capabil să organizeze astfel de expoziții de anvergură internațională”.

Investițiile de peste 2 milioane de euro în MNArT au fost făcute, a adăugat el, „cu ambiția de a-l include în circuitul muzeelor europene de prestigiu, care pot organiza expoziții de anvergură internațională”.

victor brauner 2, expozitie mnart, curatorial.ro

credit foto: curatorial.ro

Muzeul a trecut, în ultimele luni, printr-un proces de reorganizare. Au fost reconfigurate tematica expozițională și circuitul de vizitare și au fost remodelate expozițiile permanente.

Timișoara se va remarca între celelalte orașe mari românești prin atenția sporită acordată artelor vizuale. „Nișa pe care ne-am ales-o, artele vizuale, va fi una care va pune orașul în prim-plan în țară”, a subliniat Nica.

victor brauner 3, expozitie mnart, curatorial.ro

credit foto: curatorial.ro

Mai mult de 90 de lucrări Brauner, expuse laolaltă în premieră

Victor Brauner a fost figură emblematică a avangardei bucureştene în anii 1920, apoi a celei pariziene. După două şederi în Franţa (1925-1926 şi 1930-1935), Brauner s-a alăturat în 1933 mişcării suprarealiste iniţiate de André Breton, şi, în 1938, s-a mutat definitiv la Paris. În acelaşi an, artistul și-a pierdut un ochi şi a devenit, pentru mişcarea suprarealistă, „pictorul vizionar”, capabil de premoniţii.

victor brauner 4, expozitie mnart, curatorial.ro

credit foto: curatorial.ro

Curatoarea Camille Morando apreciază: „El este un artist deosebit în istoria artei cu o operă originală, complexă, erudită, plină de umor şi inventivitate, hrănită de originile sale româneşti, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietală şi de arta primitivă”.

În premieră românească vor fi prezentate mai mult de 90 de lucrări – picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întreg parcursul carierei lui Victor Brauner, atât din perioada românească, cât și din perioada pariziană. Este vorba despre lucrări din perioada 1920 – 1960.

victor brauner 6, expozitie mnart, curatorial.ro

credit foto: curatorial.ro

Muzeul Național de Artă Timișoara a beneficiat de un împrumut excepțional de 40 de lucrări din prestigioasa colecție a Centrului Pompidou, alături de lucrări din colecțiile Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseille, din diverse muzee din România și colecții private din țară și străinătate.

În cele 11 săli de la etajul al doilea al muzeului operele și documentele de arhivă sunt expuse cronologic. Celor aproximativ 70 de lucrări ale lui Brauner, piese din muzee și colecții românești, se adaugă împrumutul de la Pompidou (40 de lucrări și circa 20 de documente de arhivă) și cele de la Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseille și alte instituții, care subliniază începuturile creației lui.

În fiecare sală există texte explicative și, majoritatea, reproducerea unui portret al artistului, precum cel realizat de Man Ray (1933 – 1934, Paris).

sculpturi victor brauner, expozitie mnart, curatorial.ro

credit foto: curatorial.ro

Sunt subliniate începutul în București, întâlnirea cu Suprarealismul, desene din anii 1920 și 1930, experiența suprarealistă la Paris, întoarcerea în România, războiul petrecut în Franța, când a creat două dintre cele cinci sculpturi ale lui, documente, creația lui după război, depășirea Suprarealismului.

Credit foto: curatorial.ro