Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  PORTRET – Victor Brauner, emblemă a avangardei, pictor vizionar capabil de premoniţii
brauner, v. brauner, autoportrait, 1931

PORTRET – Victor Brauner, emblemă a avangardei, pictor vizionar capabil de premoniţii

Victor Brauner a fost figură emblematică a avangardei bucureştene în anii 1920, apoi a celei pariziene. După două şederi în Franţa (1925-1926 şi 1930-1935), Brauner s-a alăturat în 1933 mişcării suprarealiste iniţiate de André Breton, şi, în 1938, s-a mutat definitiv la Paris. În acelaşi an, artistul și-a pierdut un ochi şi a devenit, pentru mişcarea suprarealistă, „pictorul vizionar”, capabil de premoniţii.

Cea mai importantă retrospectivă din Europa de Est a operei lui Victor Brauner va fi organizată, în 2023, la Muzeul Național de Artă Timișoara, subiectul săptămânii în seria documentară dedicată de curatorial.ro muzeelor naționale de artă.

Curatoarea Camille Morando apreciază: „El este un artist deosebit în istoria artei cu o operă originală, complexă, erudită, plină de umor şi inventivitate, hrănită de originile sale româneşti, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietală şi de arta primitivă”.

„Victor Brauner: invenții și magie”, parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii, este co-organizată de ArtEncounters și găzduită de MNarT începând cu luna februarie 2023.

În premieră românească vor fi prezentate mai mult de 90 de lucrări – picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întreg parcursul carierei lui Victor Brauner, atât din perioada românească, cât și din perioada pariziană.

Muzeul Național de Artă Timișoara va beneficia de un împrumut excepțional de 40 de lucrări din prestigioasa colecție a Centrului Pompidou, alături de lucrări din colecțiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseille, din alte muzee din România și colecții private din țară și străinătate.

Expoziția retrospectivă își propune să fie un omagiu adus acestei figuri centrale, relevante pentru suprarealismul internațional.

Victor Brauner, de la Piatra Neamț la Paris

Născut la Piatra Neamţ, pe 15 iunie 1903, Victor Brauner a studiat mai întâi la Viena, unde familia lui s-a stabilit o perioadă, apoi la Brăila și la București, unde a frecventat Școala de Arte Frumoase.

Prima expoziție personală a fost deschisă în septembrie 1924, la București. În aceeași perioadă, a înființat cu Ilarie Voronca revista 75 HP, în care a publicat mai multe articole. Un an mai târziu a ajuns prima dată la Paris și a revenit în țară în 1927. A colaborat cu reviste de avangardă, în care a publicat reproduceri după desene și tablouri, iar în 1930 s-a instalat în capitala franceză. I-a cunoscut acolo pe Constantin Brâncuși, sculptorul fiind cel care l-a inițiat în arta fotografică, pe Benjamin Fondane și pe Yves Tanguy, care l-a introdus în cercul suprarealiștilor.

În 1930, Brauner a pictat „Autoportret cu ochiul scos”, considerat promonitoriu. În 1933, a avut prima expoziție personală la Paris, prezentată de André Breton, iar aici au fost expuse multe tablouri care aveau ochiu drept temă.

După o ședere de cinci ani la Paris, Victor Brauner a revenit în România, unde s-a alăturat Partidului Comunist pentru scurtă vreme. A avut expoziții personale și, între altele, a creat ilustrații pentru poeme ale lui Gellu Naum.

În 1938, s-a întors în Franța. Aici, la finalul lunii august, într-o dispută violentă a doi cunoscuți pe care a încercat să o aplaneze și-a pierdut ochiul stâng. În același an, a cunoscut-o pe Jaqueline Abraham, care i-a devenit soție.

A părăsit Parisul și a locuit în diverse locuri din Franța, a continuat să picteze, a călătorit în Italia, iar în 1966 a fost ales să reprezinte Franța la Bienala de la Veneția. În același an, pe 12 martie, a murit în urma unei îndelungate suferințe. Este înmormântat în cimitirul Montmartre.

„Peindre c’est la vie, la vraie vie, ma vie” („A picta este viața, adevărata viață, viața mea”, n.r.), nota artistul în carnetele sale.

Victor Brauner, pe piața de artă

În octombrie 2021, lucrarea „L’Étreinte” (Îmbrățișarea), ulei pe pânză de Victor Brauner, datată 1963, a fost adjudecată, la Christie s, contra sumei de 187.500 de euro.

victor brauner, l’Étreinte, christies

L’Étreinte, Credit foto: Christie’s

La casa Artmark, în 2020, lucrarea „Sirena”, ulei pe carton, a fost adjudecată contra sumei de 25.000 de euro, estimarea minima, „Super Janus”, cromolitografie offset, a fost vândută pentru 5.000 de euro, după o estimare de cel mult 1.800 de euro, iar „Signe”, cromolitografie, pentru 1.600 de euro.