Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tezaurul de artă privat al familiei Windsor
chagall, printul philip, biblie foto regele charles iii

Tezaurul de artă privat al familiei Windsor

Familia regală britanică deține opere de artă în colecții personale, opere pe care membrii ei le-au cumpărat în mod privat sau pe care le-au primit ca daruri în afara calității lor oficiale, potrivit The Guardian.

Detaliile despre aceste propietăți sunt puține însă. Ziarul britanic a identificat aproximativ 400 de piese din această categorie (inclusiv lucrări de Lucian Freud, LS Lowry și Salvador Dalí) și a estimat că acestea ar putea valora mai mult de 290 de milioane de lire sterline.

Un lucru care reiese clar din analiză este că regretata regină Elizabeth II era un iscusit cumpărător de artă. La o licitație din 1942, ea a achiziționat un tablou de John Everett Millais pentru 630 de lire sterline, care ar putea valora astăzi 1,5 milioane de lire sterline, iar în 1945, a cumpărat un Claude Monet de la galeria Wildenstein, pentru 2.000 de lire sterline, care ar putea valora astăzi 20 de milioane de lire sterline.

Arta regală poate fi împărțită, în linii mari, în două categorii. Cea mai mare parte a acesteia face parte din colecția regală, peste 1 milion de obiecte care sunt păstrate în custodie de suveran în beneficiul națiunii. Aceasta e descrisă ca fiind una dintre cele mai mari colecții de artă din lume.

Cea de-a doua categorie, puțin cunoscută, este cea pe care familia regală o tratează ca fiind a sa: colecția privată a familiei Windsor. Nu există un registru public al acestor opere, iar Palatul Buckingham refuză să comenteze în detaliu ceea ce consideră a fi o avere privată.

Politica privind cadourile primite de membrii familiei regale

Politica privind cadourile a Palatului Buckingham, introdusă în 1995, face distincție între „cadouri oficiale”, care sunt în general cele primite în cadrul îndatoririlor și funcțiilor oficiale, și „cadouri personale”, primite de la persoane pe care membrii familiei regale le cunosc personal. Legea adaugă: „În toate cazurile, și în special în timpul călătoriilor oficiale în străinătate, organizațiile și persoanele fizice ar trebui descurajate să ofere cadouri extravagante, adică daruri cu valoare monetară ridicată”.

Este presupus că regele Charles III a moștenit cea mai mare parte a colecției reginei Elizabeth II și a prințului Philip. În calitate de monarh, el este scutit de impozitul pe moștenire care ar fi datorat pentru orice moștenire de mare valoare lăsată urmașilor.

Printre bunurile de acest fel pe care le deține s-ar afla „Biblia” lui Marc Chagall, ce cuprinde ilustrații realizate în acuarele, cretă și cerneală, pe care artistul i-a oferit-o prințului Philip în 1960, când o însoțea pe regină într-o vizită oficială în Danemarca. Ea ar fi trebuit să fie inclusă în colecția regală, având în vedere vizita oficială întreprinsă, însă în 1994 a fost expusă ca parte din colecția privată a prințului consort.

The Guardian a consultat experți cu privire la valoarea a 60 dintre cele mai importante lucrări de pe o listă de 392 de opere identificate ca fiind în proprietatea privată a familiei Windsor. Valoarea totală a celor 60 a fost estimată la cel puțin 24 de milioane de lire sterline. Dar această evaluare se bazează doar pe o fracțiune dintr-o colecție mult mai mare.