Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Picturi uimitoare descoperite în Pompei
pompei, fresca, paris elena, bbc tony jolliffe

Picturi uimitoare descoperite în Pompei

Picturi uimitoare au fost descoperite în timpul unor noi săpături la Pompei, orașul antic roman îngropat de lavă și cenușă în urma erupției vulcanului Vezuviu din anul 79 e.n.

Arheologii spun că frescele sunt printre cele mai frumoase care au fost găsite în sit. Pe pereții înalți, negri, ai unei mari săli de banchet sunt reprezentate figuri mitice grecești, precum Elena din Troia. Pardoseala de mozaic aproape completă a încăperii cuprinde mai mult de 1 milion de plăci albe individuale.

O treime din orașul pierdut nu a fost curățată încă de resturile vulcanice. Săpăturile actuale, cele mai mari în decurs de o generație, subliniază faptul că Pompei este cea mai importantă fereastră asupra oamenilor și culturii imperiului Roman.

Descoperirile au fost prezentate în exclusivitate pentru BBC. Domină două fresce. În una dintre ele, zeul Apollo este văzut încercând să o seducă pe preoteasa Casandra. Conform legendei, respingerea lui de către ea a dus la ignorarea profețiilor ei. Consecința tragică este relatată în cea de-a doua pictură, în care prințul Paris o întâlnește pe frumoasa Elena – o uniune despre care Cassandra știa că îi va condamna pe toți în Războiul Troian ce avea să urmeze.

Regiunea 9

Săpăturile în această parte a sitului au început în urmă cu un an. Recent descoperita „cameră neagră” va fi prezentată într-o serie de documentare de la BBC și Lion TV, difuzată mai târziu în aprilie.

Un amplu ansamblu rezidențial și comercial, cunoscut sub numele de „Regiunea 9”, este curățat de câțiva metri de piatră ponce și cenușă aruncate de Vezuviu în urmă cu aproximativ două mii de ani.

Echipa de arheologi este nevoită să se miște rapid pentru a proteja noile descoperiri, mutând tot ce poate într-un depozit, deoarece pereții amenință să cadă.

Pentru frescele care trebuie să rămână pe poziție este injectat un lipici de ipsos în partea din spate pentru a împiedica desprinderea lor de pe pereți. Zidăria este susținută cu schele și totul e acoperit provizoriu.

În „Regiunea 9”, săpăturile de la sfârșitul secolului al XIX-lea au scos la iveală, într-o parte, o spălătorie. Alături, cele mai recente lucrări au scos la iveală o brutărie pentru comerțul cu ridicata și marea reședință cu camera neagră. Echipa este convinsă că cele trei zone pot fi conectate, atât prin instalații sanitare și prin anumite pasaje, dar și din punct de vedere al proprietății.

Credit foto: BBC/Tony Jolliffe