Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Pompei – Moara închisoare și fresca ce duce cu gândul la pizza pot fi vizitate de public
moara cu cuptor, pompei, parcul arheologic pompei

Pompei – Moara închisoare și fresca ce duce cu gândul la pizza pot fi vizitate de public

Moara antică în care oamenii înrobiți lucrau în condiții crude și o frescă de natură moartă în care se regăsește un preparat ce duce cu gândul la pizza zilelor noastre descoperite la finalul anului de cercetătorii din Pompei sunt acum deschise publicului.

Noile săpături din Regio IX din zona arheologică a Pompeiului, orașul distrus de Vezuviu în anul 79 e.n., cu noi descoperiri pot fi vizitate de luni până vineri și pe bază de rezervare, în grupuri de câte 15 persoane.

Regio IX din Pompei – unul dintre cele nouă districte în care este împărțită zona – are o suprafață de aproximativ 3.200 de metri pătrați. Săpăturile în această zonă a Regio IX, de-a lungul Via di Nola, au început în 1888, dar au fost întrerupte și reluate abia acum un an, cu descoperiri incredibile, cum ar fi un magazin cu mese de lucru și cuve pentru spălarea și vopsirea hainelor și o moară cu cuptor, o cameră în care sclavii și măgarii erau forțați să macine grânele în zilele de „masacru”.

„Este un lăcaș îngust, fără ieșire exterioară, cu ferestre mici cu gratii din fier, unde erau închiși robii și măgarii pentru a măcina cerealele cu care se cocea apoi pâinea”, au explicat specialiștii de la Parcul Arheologic Pompei. În aceste ultime încăperi descoperite au fost găsite rămășițele a trei victime ale erupției, trei oameni care se refugiaseră în căutarea de adăpost și care, în schimb, și-au găsit moartea sub acoperișurile prăbușite.

De asemenea, pe unul dintre pereții acestor noi încăperi se află o frescă cu o natură moartă, care amintește de o „pizza” modernă, care servește drept bază pentru un fel de mâncare cu diverse fructe, identificabile ca fiind o rodie și poate o curmală, asezonate cu mirodenii sau poate mai degrabă cu un fel de pesto (moretum în latină), indicat prin puncte gălbui și ocru.