Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zeci de gravuri ale pictorului german Albrecht Dürer, expuse în Sala „Theodor Pallady” a Academiei Române
albrecht durer gravuri

Zeci de gravuri ale pictorului german Albrecht Dürer, expuse în Sala „Theodor Pallady” a Academiei Române

Expoziția „Albrecht Dürer. Gravura germană în secolul al XVI-lea“ poate fi văzută în sala „Theodor Pallady” din Calea Victoriei 125, la Biblioteca Academiei Române. Aceasta aduce pe simeză întreaga colecție de lucrări semnate Albrecht Dürer deținută de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.

Astfel, vor fi expuse 67 de gravuri pe metal și în lemn realizate de renumitul pictor și gravor german, cel care a contribuit în mod decisiv la impunerea gravurii ca artă. Alături de acestea se vor afla, potrivit Academiei Române, zeci de alte gravuri, opere aparținând discipolilor sau rivalilor săi artistici: Lucas Cranach, Hans Burgmair, Georg Pencz, Hans Sebald Beham.

În total, peste 150 de gravuri care redau atmosfera lumii germane de la sfârșitul secolului al XV-lea și primele decenii din secolul al XVI-lea, măcinată de frământări politice și religioase, și demonstrează puternica conectare la realitate a artiștilor plastici din epocă.

Gravuri cu episoade biblice și mitologice

În expoziție sunt prezente creații din ciclul fantastic și misterios realizat în 1498, intitulat „Apocalipsa Sfântului Ioan de Pathmos“, lucrări aparținând seriilor intitulate „Patimile“ sau „Penitența Sfântului Crisostom“, gravuri enigmatice și moralizatoare ca „Nemesis“ și planșe care redau episoade biblice sau mitologice, teme recurente, ce au marcat repertoriul artistic al Renașterii germane și europene.

„Lucrările lui Dürer (1471-1528) surprind prin intensitatea și acuratețea detaliilor, derivate din pasiunea pentru realism a lui Albrecht Dürer. Trăsăturile personajelor gravate denotă profunda înțelegere a naturii umane de către artist, cele mai multe dintre personaje devenind imagini iconice, al căror stil se regăsește până astăzi în abordările creatorilor din diversele domenii ale artei vizuale“, explică organizatorii expoziției.

Expoziția va fi deschisă în perioada 4 – 25 martie și poate fi vizitată de luni-vineri, între orele 09.00 – 14.00, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare. Intrarea este gratuită.