Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fotografie experimentală, în trei spații din București
dumitrascu magureanu & dumitrescu glicee 57x42cm

Fotografie experimentală, în trei spații din București

Proiectul fotografic „Suprapuneri II emisfera dreaptă: ceva care se răsucește o dată în aer, iar apoi dispare” va fi expus în calupuri distincte în trei spații din București, la Galeria 2/3, Etaj/artist-run space și vitrina Carol53.

Vernisajul de la Galeria 2/3 va avea loc pe 9 noiembrie, cu începere de la ora 18:00.

Proiectul de fotografie contemporană a fost inițiat în 2022 de Răzvan Neagoe, se află acum la a două ediție și reunește un colectiv de 20 de artiști de formație și afinititati estetice diverse, din generații și spații geografic-culturale diferite.

Este vorba despre Mircea Sorin Albutiu, Olimpiu Bandalac, Ștefan Dinu, Irina Dumitrașcu Magurean, Lucian Sandu Milea, Mircea Modreanu, Răzvan Neagoe, Claudia Retegan, Elena Andreea Teleagă, Mihai Zgondoiu & artiști invitați: Cătălin Burcea, Ioana Dumitrescu, Cristina Gărăbețeanu, Angela Fransisca (NED), Ferdows Faghir (NED), Mihai Răuță, Mick Santman (NED), Nicolae Romanițan, Andrei Șendrea.

Suprapuneri pe film 

Mecanismul de generare artistică a lucrărilor este simplu și imprevizibil: dubla expunere. Fiecare artist ‘trage’ o rolă întreagă de peliculă de film, fotografiind teme la alegere. Odată lucrat, filmul este apoi transmis unui alt artist, care la rândul său, trage pe același film un ciclu complet cu propriile sale cadre fotografice. Proiectul, derulat pe parcursul a trei luni, a îngăduit artiștilor să facă mai multe colaborări, câțiva dintre ei fiind parte în trei sau chiar patru astfel de duble-asocieri. Rolele de film au avut și ele un traseu cu o geometrie multi-articulată, circulând în diverse zone din România, precum și în Turcia, Germania, Portugalia, Croația, Marea Britanie și fosta Iugoslavie.

Lucrările artistice sfârșesc astfel prin a avea dublu-autor, și o resursă de expresie și reflecție aparte. Abstracte sau figurative în intenție sau accident, lucrările au fost împărțite în reprezentări de tip oglindă întunecată (de tip Claude), cu distorsionare a imaginii reale și reprezentări de tip oglindă cu memorie, care redă fidel-obiectiv realitatea.

Temele de intersecție vizuală pe care acest proiect experimental le propune privitorului provin din repertoriul clasic al fotografiei: portret, peisaj natural, arhitectură, interioare, loc urban, texturi. Lucrate, majoritar, în alb-negru și prezentate pe suport glicee și diapozitiv, cele 20 de lucrări compun un fond artistic de o surprinzătoare coerență poetică.

Curatorul expoziției este Horațiu Lipot.

Expoziția va putea fi vizitată în Galeria 2/3 până pe 5 decembrie., de miercuri până vineri, între orele 16:00 și 20:00, iar sâmbăta și duminica, între 12:00 și 16:00. Accesul este liber.