Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Accelerator – Zece artiști emergenți își expun creațiile în 2023 la Gaep. Un podcast de artă contemporană, lansat
accelerator 2022 artiști

Accelerator – Zece artiști emergenți își expun creațiile în 2023 la Gaep. Un podcast de artă contemporană, lansat

Cei zece artiști emergenți selectați în programul de mentorat și producție Accelerator, derulat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus, își vor expune creațiile în 2023 la galeria Gaep, potrivit organizatorilor care au anunțat lansarea unui podcast de artă contemporană, Accelerator Today.

Accelerator este cel mai complex program de mentorat extins destinat artiștilor emergenți români. Prin cele trei etape – mentorat, expoziție de grup și proiecte de artă în spațiul public – artiștii emergenți vor fi angrenați într-o experiență cu potențial de transformare semnificativă a carierelor lor.

Andrei Arion, Flaviu Cacoveanu, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Mihaela Hudrea, Alina Ion, Maria Mandea, Delia Prodan, Stanca Soare și Ana Maria Szöllösi vor prezenta lucrări la expoziția de grup.

Etapa de mentorat s-a desfășurat în perioada mai-iulie 2022 și a constat în laboratoare, întâlniri de grup, lucru individual și sesiuni de feedback unu la unu.

În luna august artiștii au început să creeze și să producă lucrări pentru expoziția de grup, al cărei vernisaj este prevăzut pentru februarie 2023. Anul viitor va aduce și alte evenimente pentru public: artist talks, screening-uri și o conferință cu un invitat străin, precum și proiecte de artă în spațiul public realizate de cei 10 artiști emergenți.

Podcast cu dialoguri inspiraționale despre arta contemporană

„În selecția artiștilor, obiectivul nostru a fost de a identifica nu numai practici artistice valoroase sau care am simțit că pot beneficia în urma programului Accelerator, dar să avem și o diversitate de practici, pentru că programul de mentorat este, în sine, extrem de divers ca activități. De aceea ne-am dorit artiști care au zone de interes și folosesc medii diferite, contribuind astfel împreună și separat la succesul acestui proiect”, spune Andrei Breahnă, project manager al programului Accelerator.

Primul episod al podcastului este un dialog între Andrei Breahnă și Ana-Ilinca Macri, mediator cultural. Tot aici sunt relatate succesele înregistrate până acum și dezvăluite unele din planurile pentru 2023. De asemenea, sunt expuse mai multe informații despre Asociația Culturală Eastwards Prospectus și programele implementate de aceasta în cei șapte ani de la înființare.

Scopul podcastului este să creeze acel context potrivit dialogurilor inspiraționale despre arta contemporană și să conecteze publicul cu artiști (atât cei din cadrul programului, cât și artiști invitați), curatori, manageri culturali și parteneri ai programului.

„Asociația Eastwards Prospectus a fost legată de Gaep Gallery pe care am deschis-o în 2014 și a fost rezultatul unei constatări imediate făcute la reîntoarcerea mea din Franța și anume că trebuie să creăm mecanisme de înțelegere a artei contemporane și un context în care să aibă loc această conversație și trebuie să facem acest lucru proactiv”, adaugă Andrei Breahnă.

Accelerator Today promovează un dialog deschis despre subiecte diverse – de la piața de artă, provocările și oportunitățile la care au acces artiștii emergenți, antreprenoriatul în artă, curatorierea sau arta în spațiul public.

„Sistemul academic din România urmează o paradigmă care nu a fost niciodată reformată și care este astăzi deconectată de realitatea sistemului de artă. Inclusiv în Islanda, unde ne-am întâlnit cu decanul Universității de Artă, abordarea este mult mai interdisciplinară și nu este atât de mult axată pe mediu. Artiștii sunt încurajați să își formuleze strategii de lucru cu un anumit tip de discurs și apoi sunt încurajați să experimenteze cu mai multe medii în același timp”, concluzionează Andrei Breahnă.

Programul Accelerator este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP). Partenerii săi sunt galeria i8 din Islanda și galeria Gaep din București.