Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Actori, pentru un memorial al militantului care a schimbat cursul istoriei protestelor din Londra
defiant… brian haw de amanda ward. foto amanda ward

Actori, pentru un memorial al militantului care a schimbat cursul istoriei protestelor din Londra

O campanie a fost demarată de actorii Mark Rylance și Michael Culver pentru un monument statuar dedicat lui Brian Haw, decedat în 2011, care a campat în Piața Parlamentului din Londra timp de zece ani, făcând presiuni pentru pace, și care a fost figură importantă în marele protest față de participarea în războiul din Irak care a avut loc în capitală în februarie 2003.

Museum of London a păstrat majoritatea materialelor folosite în proteste de Haw de-a lungul anilor. Păstrată în sertare, pe rafturi, în cutii, arhiva lui Haw – obiecte care documentează cei 10 ani pe care i-a petrecut în Piața Parlamentului, protestând față de războiului din Irak și a politicii externe britanice – cuprinde mai mult de 800 de piese: bannere, postere și steaguri, ursuleți de pluș, corturi, umbrele și megafoane.

Amanda Ward, sculptor și soția lui Culver, a lansat 2012 o campanie pentru ridicarea în Piața Parlamentului a unei statui din bronz de aproximativ 3 metri înălțime care să îl înfățișeze pe Haw. În ciuda sprijinului larg – inclusiv al lui Noam Chomsky, Ken Loach și Tony Benn – campania lui Ward a eșuat din cauza opoziției consiliului.

În schimb, ea, Culver și Rylance derulează, până pe 13 martie, o nouă campanie pentru a strânge cele 50.000 de lire sterline necesare pentru ca macheta statuii originale să fie amplasată vizavi de Imperial War Museum, la mică distanță de Parliament Square. Noua campanie coincide cu cea de-a 20-a aniversare a marșului Stop the War.

Sfidător

Macheta sculpturii „Defiant” are o înălțime de 72 cm și îl arată pe Haw spre sfârșitul vieții sale, când, deși avea doar 60 de ani, se deplasa cu ajutorul cârjelor. Ward l-a fotografiat pe Haw din toate unghiurile pentru a-i surprinde poziția – sprijinit, dar sfidător. Aceasta servește ca un ecou al statuii lui Winston Churchill create de Ivor Roberts-Jones în 1973, amplasată vizavi de Piață, care îl arată pe liderul politic în haină militară, sprijinindu-se în baston.

Militantul pentru pace a fost amuzat de comparație, a declarat Ward pentru The Guardian, deși și-ar fi dorit să o fi văzut înainte ca starea de sănătate să i se deterioreze.

Rylance era director artistic la Globe când a început să se oprească în tabăra lui Haw, în drumul său de întoarcere la teatru. Culver și Haw au devenit prieteni în toiul protestelor. În anii care au urmat, Culver a făcut bannere pentru Haw, a imprimat tricouri, a donat tot ce a putut, dar mai ales a petrecut timp cu el în Piața Parlamentului.

Oameni pozitivi

Rylance a fost cel care s-a gândit la locul din fața Imperial War Museum. „Sper ca oamenii să o susțină”, a spus el despre campanie. „Oamenii din această țară cărora le pasă de pace și care au ieșit și au mărșăluit în acea zi, înainte ca Tony Blair să ne ducă în Irak”.

Pe 15 februarie 2003, când au avut loc proteste în întreaga lume față de iminentul război din Irak, mai mult de un milion de oameni au mărșăluit pentru pace în Londra. Oameni din peste 600 de orașe și-au exprimat opoziția față de conflictul armat. A fost descris de cercetătorii mișcărilor sociale ca fiind „cel mai mare eveniment de protest din istoria omenirii”.

Potrivit BBC News, între șase și zece milioane de persoane au participat la proteste în circa 60 de țări, în weekendul 15 și 16 februarie. Cele mai mari proteste au avut loc în Europa – Roma (3 milioane de persoane), Madrid (1,5 milioane de persoane), Londra (cel mult 1 milion de persoane).

„Ceea ce a trebuit să fac în cele din urmă a fost să mă întorc la oameni pozitivi”, a subliniat Rylance. El a adus în atenție și rezultatele Oxford Research Group care au arătat cât de puțin, comparativ, este cheltuit pentru rezolvarea pașnică a conflictelor. „Dacă doi oameni se ceartă într-un apartament alăturat, câți dintre noi s-ar duce să le vândă un cuțit sau o armă pentru a-i ajuta să-și rezolve cearta? Atunci de ce susținem acest lucru în afacerile internaționale?”.

Militant în Irlanda de Nord și Cambodgia

În vara anului 2001, Haw, tâmplar și tată a șapte copii, și-a părăsit casa din Redditch și s-a îndreptat spre Londra pentru a protesta față de sancțiunile economice impuse Irakului. Tatăl lui fusese unul dintre primii soldați britanici care au intrat în lagărul de concentrare Bergen-Belsen la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial , iar după ce a petrecut ceva timp la un colegiu evanghelic din Nottingham, Haw a început să predice pacea mondială, vizitând Irlanda de Nord în timpul tulburărilor și călătorind pe câmpurile de exterminare din Cambodgia.

De-a lungul deceniului, Haw a fost acuzat că a campat ilegal pe iarbă, că a blocat trotuarul, că i-a deranjat pe deputați strigând la megafon și că a încălcat interdicția de a protesta fără autorizație. El a fost arestat în numeroase rânduri.

O mare parte din arhiva lui Haw este formată din materiale confiscate de poliție în 2008 și păstrate, ca probe, până după moartea sa din cauza unui cancer, în 2011. În anul următor, familia lui a donat materialele muzeului.

Museum of London este o organizație apolitică și, deși nu adună obiecte din toate mișcările de protest, povestea arhivei lui Haw a însemnat că îndeplinea criteriile de achiziție. „A schimbat cursul istoriei protestelor din Londra – ce ai voie să faci în Piața Parlamentului”, a explicat Vyki Sparkes, curator de istorie socială și a muncii. „Dar și despre o persoană aflată în centrul protestului, și asta este ceea ce căutăm: nu ce, ci cine”.