Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Adrian Ghenie, la Salonul de proiecte – Prezentare de artist și intervenție în expoziția „Vernacular”
aghenie

Adrian Ghenie, la Salonul de proiecte – Prezentare de artist și intervenție în expoziția „Vernacular”

Adrian Ghenie, unul dintre artiștii români cel mai bine cotați, este protagonistul celei de-a treia intervenții din cadrul EXPO_3_Vernacular de la Salonul de proiecte din Palatul Universul.

Prezentarea de artist este programată pentru 10 noiembrie, de la ora 19:00, în direct pe canalul de YouTube al Salonului de proiecte, în timp ce intervenția artistică va fi prezentată din aceeași zi până pe 28 noiembrie, de miercuri până duminică, în același spațiu din București.

Ana Pauker, personaj de inspirație

Adrian Ghenie s-a arătat mereu preocupat de construcția istorică, spun organizatorii, „de felul în care istoria se edifică prin recursul la imagini, de aportul substanțial al memoriei la sedimentarea reprezentărilor unor personaje sau narațiuni istorice”.

Fiind mai degrabă interesat să dezvăluie dificultatea de a extrage din memoria și percepția colective șirul de ecrane și filtre prin care istoria ajunge la noi, pentru Adrian Ghenie reflecția asupra istoriei nu e motivată de încercarea sa de a capta în picturi, desene, colaje ori instalații un eveniment sau diverse circumstanțe din trecut.

S-a folosit de Colecția de Imagini Mihai Oroveanu, o resursă importantă pentru oricine interesat de istoria recentă a României, și a ales un personaj marcant al perioadei postbelice – Ana Pauker, principal agent stalinist și prima femeie ministru de Externe din lume.

Artistul a fost mai ales înclinat să exploreze felul în care fotografia de arhivă care i-a suscitat interesul întră în fricțiune cu reprezentări intens vehiculate ale aceluiași personaj în discursul public, și, într-o anumită privință, cu propriul lui repertoriu imaginar.

El e fascinat de atmosfera scenografică a unui interior, aportul luminii în configurarea câmpului vizual, succesiunea planurilor, rolul anumitor detalii, precum obiectele de uz cotidian, care, într-un proces de lectură parțial ficționalizată, redimensionează semnificația cadrului respectiv.

Biografie

Născut pe 13 august 1977, la Baia Mare, Adrian Ghenie trăiește și activează în Berlin.

În 2015, el a reprezentat România la a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția, iar în 2019, a avut expoziții personale la Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg și Palazzo Cini (Veneția).

A creat mai multe instalații concepute în sistem „camera în cameră” – The Dada Room (2010), acum în colecția S.M.A.K. Ghent, și The Darwin Room (2013 – 2014), aflată în colecția Centre Pompidou (Paris).

Expozițiile lui personale au fost găzduite de instituții precum Villa Medici, Roma (2017); CAC Málaga, Spania (2014); Museum of Contemporary Art, Denver (2012); Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Ghent (2010) și MNAC, București (2009).

El a participat în expoziții de grup la Centre Pompidou, Paris (2016); Fondation Vincent van Gogh, Arles (2016); San Francisco Museum of Modern Art (2012); Palazzo Grassi, Veneția (2011) și Tate Liverpool (2008).

EXPO_03_VERNACULAR 

Expoziția, bazată pe o selecție din colecția de imagini Mihai Oroveanu, prezintă materiale ce se concentrează asupra unui tip de fotografie care a beneficiat de multă atenție în ultimele decenii, corespunzând unui efort de lărgire a spectrului de abordări și metode utilizate de istoria fotografiei.

Fotografia vernaculară se plasează în marginea reprezentărilor consacrate și standardizate, atât în ceea ce privește conținutul imaginilor, cât și prin libertățile pe care și le asumă în relație cu mediul, lăsând loc stângăciilor, imprevizibilului și activând un tip de creativitate care ar fi de plasat mai degrabă în sfera culturii „populare” sau care mobilizează forme de expresie profund personale și unice.

Expoziția poate fi vizitată până pe 28 noiembrie 2021, iar detalii despre tururile ghidate vor fi anunțate în prealabil pe rețelele de socializare.