
Adrian Preda lansează „Space Series”
Proiectul „Space Series”, derulat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Fundația Arheologia Fotografiei, este lansat în Polonia prin expoziția „Asteroids and Exoglyphs” a artistului Adrian Preda, curatoriată de Ioana Marinescu și Weronika Kobylińska.
„Space Series” privește arta contemporană ca pe o experiență accesibilă și transformatoare, promovând dialogul între artiști, cercetători și public. Prin îmbinarea artei, științei și ecologiei, proiectul creează un spațiu imersiv în care publicul poate explora relația umanității cu natura, istoria și cosmosul.
Vernisajul e programat în 3 aprilie 2025, la ora 18:00, la galeria Fundației Arheologia Fotografiei din Varșovia, care se ocupă de conservarea patrimoniului fotografic polonez, gestionând arhivele a 17 artiști.
„Expoziția «Asteroids and Exoglyphs» a lui Adrian Preda sintetizează interesul său pentru spațiul cosmic, dar și pentru teme precum știința, ecologia și politica mondială. Parcursul început în 2015, de la «On Heavenly Bodies» și până la «Bound to Spacetime», aduce noi semnificații și scheme de interpretare pentru lucrări care, acum zece ani, ilustrau frumusețea peisajului contemporan ca gen, în cea mai futuristă variantă a sa. În această expoziție, artistul abordează inclusiv tema Războiului Rece și oferă o subtilă reflecție asupra actualității acestuia, într-un context geopolitic tensionat. Stilul vizual al lui Preda și metoda ingenioasă de a utiliza simbolurile istoriei pentru a vorbi despre un viitor posibil conferă lucrărilor o relevanță aparte, contondentă chiar, din prisma evenimentelor recente”, precizează curatoarea Ioana Marinescu.
Programul evenimentelor:
3 aprilie, 18:00 – Vernisaj la Galeria Fundației Arheologia Fotografiei din Varșovia, în prezența artistului Adrian Preda.
3 aprilie, 18:30 – Artist & Curator Talk cu tema „National and International Curatorship”, susținut de Weronika Kobylińska și Adrian Preda despre expoziție și poveștile ascunse în imagini.
4 aprilie, 09:00 – Tur ghidat la Galeria Fundației Arheologia Fotografiei, susținut de curatoarea Weronika Kobylińska, despre conceptele, poveștile și procesul artistic din spatele expoziției.
5 aprilie, 10:00 – Atelier de accesibilizare susținut de Ana-Cristina Irian, care pornește de la reinterpretarea unei lucrări realizate de artista Suzana Dan, având ca punct de plecare o lucrare a lui Adrian Preda.
„Proiectul Space Series devine o platformă de dialog interdisciplinar și internațional care aduce împreună artiști, arhitecți, curatori, muzicieni, oameni de știință și publicul larg. Ne dorim să apropiem arta contemporană de societate și să încurajăm co-creația culturală”, subliniază Alexandra Dumitrescu, manager de proiect și vicepreședintă a FAV.
Despre Adrian Preda
Adrian Preda trăiește și lucrează în București. A absolvit în 2008 Universitatea Națională de Arte din București, finalizând o parte din studii în cadrul unui semestru la University of the Arts Poznań. A obținut diploma de master în 2010 și un doctorat în 2023, ambele la Universitatea Națională de Arte din București.
Interesul său principal vizează relația dintre oameni și celelalte specii ale regnului animal, o relație esențială care a modelat animalul uman, de la utilizarea uneltelor la manifestările spirituale și artistice. De asemenea, explorează natura și cosmosul dintr-o perspectivă mai largă, fiind interesat de istorie și evoluție, de trecerea timpului și de efectul său asupra ființelor, obiectelor și fenomenelor. Aceste teme au prins contur în diverse medii, inclusiv pictură, artă grafică și obiecte sculpturale, fiind prezentate în expoziții personale și de grup în România și la nivel internațional, precum și în tabere, rezidențe artistice și festivaluri.