
Amestecul celor mulți, artiști despre hibridizare culturală
Expoziția de pictură „Amestecul celor mulți/ The Mélange of the Many”, curatoriată de Cătălin Necula, cu participare internatională, este vernisată în 8 mai, de la ora 18:00, la galeria Iomo din incinta Combinatului Fondului Plastic.
„Amestecul celor mulți” este o cercetare de antropologie vizuală pe tema hibridizării culturale. Artiștii care transpun conceptul prin instanțe vizuale puternice sunt Rebecca Brodskis, Mona Broschár, Giorgio Celin, Dominika Kováčiková, Mie Olise Kjærgaard, Mattia Guarnera MacCarthy, Mark Metcalfe, Emma Păvăloaia, Robert Pokorny, Tang Shuo.
„Într-o epocă în care distincțiile dintre arhaicul pitoresc și tehnologicul steril contemporan sunt tot mai diluate și mai vagi, pictura devine mai mult decât un simplu mijloc de exprimare creativă, devine modus operandi esențial, instrument vital de navigare și documentare a complexităților timpului nostru. Astăzi, regina artelor vizuale transcende rolul său convențional, asumându-și rolul sacru de gardian al memoriei culturale colective. Ea conservă și transmite narațiunile stratificate ale experienței umane de până acum, în narațiuni ce trebuie protejate și arhivate pentru un viitor incert, care ne va provoca în moduri nebănuite”, se arată în textul curatorial.
Reunind multiple perspective și tehnici picturale, este examinat modul în care identitatea este remodelată constant de migrație, diasporă, expunerea digitală și de eticile în schimbare ale intimității personale. Captiv unui cadru temporal în care granițele dintre tradiție și modernitate se estompează tot mai mult, individul uman este supus unor transformări dramatice.

Robert Pokorny, „The one Thing”, acrilic pe pânză de in, 50,8×63,5 cm, 2025
Despre practica artiștilor
Rebecca Brodskis surprinde universalismul emoțiilor umane în portrete profund empatice. Picturile sale dizolvă alteritatea, oferind în schimb o imagine a umanității comune.
Mona Broschár captează momente definitorii ale culturii consumiste și pop. Lucrările ei devin portaluri vizuale ce expun, subtil, dorințele și reacțiile emoționale ale privitorului.
Giorgio Celin abordează teme precum migrația, cultura queer și durerea dezrădăcinării, afecte care transcend granițe și identități.
Dominika Kováčiková explorează feminitatea și adolescența ca mit și câmp de bătălie interioară. Printr-un imaginar hiper-feminin, ea creează un spațiu simbolic de reflecție asupra traumei, tandreței și rebeliunii.
Mie Olise Kjærgaard evocă bucuria mișcării atât prin tușele largi, dezinvolte cât și prin comentariile sociale relaxate inserate în pasteluri sale.
Mattia Guarnera MacCarthy îmbină limbajul vizual al sportului, benzilor desenate și culturii pop pentru a explora identitatea, performanța și vulnerabilitatea, dezvăluindu- ne spectaculosul existenței umane.
Mark Metcalfe reconstruiește arhetipuri printr-un limbaj vizual mitic și alegoric. Compozițiile sale dense și nostalgice pun sub semnul întrebării credința, încrederea și adevărurile ascunse, aflate dincolo de banalul narațiunilor familiare.
Emma Păvăloaia construiește peisaje martori ale tragediilor umane colective decorate cu obiecte ce fac trimitere la micro dramele personale, amintindu-ne ca tot ecosistemul suferă alături de noi consecințele acțiunilor noastre.
Robert Pokorny estompează granițele dintre realitate și vis în peisaje inspirate de deșertul californian. Inspirându-se din îndoiala carteziană, lucrările sale chestionează percepția și conștiința în medii schimbătoare, onirice.
Tang Shuo explorează tensiunea dintre individualitate și colectivism prin portrete puternice ale muncii umane. Cu o paletă pământie și o monumentalitate ce amintește de opera lui Rivera, arta sa reflectă demnitatea și reziliența tăcută a vieții de zi cu zi în China contemporană.
Fotografie principală: Emma Păvăloaia, „Telling Lies Under the Moonlight”, ulei pe pânză, 149x149cm, 2025