Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Andy Warhol mai puțin cunoscut, într-o expoziție la Berlin
csm andy warhol neue nationalgalerie 2024 xl 52288fa8a0

Andy Warhol mai puțin cunoscut, într-o expoziție la Berlin

Andy Warhol este cel mai bine cunoscut pentru reprezentările sale emblematice ale bunurilor de consum și ale celebrităților. Cu toate acestea, o latură mai puțin cunoscută a operei artistului pop este explorarea persistentă și profund personală a frumuseții masculine. În 9 iunie, Neue Nationalgalerie din Berlin va deschide o expoziție intitulată „Andy Warhol. Velvet Rage and Beauty”, care pune în evidență reprezentările nuanțate ale lui Warhol ale figurilor masculine idealizate – de la desenele din adolescență ale colegilor săi de clasă, la portretele unor celebrități precum Mick Jagger, până la polaroidele și gravurile nud de mai târziu.

Acest studiu amplu, care va fi prezentat până la 6 octombrie, a fost curatoriat de directorul muzeului, Klaus Biesenbach, împreună cu Lisa Botti, și analizează o temă adesea trecută cu vederea, dar centrală în cariera prolifică a lui Warhol.

Peste 250 de lucrări

„Firul roșu este faptul că el încerca să descrie un anumit ideal de frumusețe masculină”, a declarat Biesenbach într-un interviu pentru Artsy, menționând că expoziția acoperă peste 250 de lucrări, într-o gamă largă de medii, inclusiv desene, fotografii, picturi și filme, pe care acesta le-a realizat de la sfârșitul anilor 1940 până în anii ’80. „Pentru mulți oameni, este un Warhol mai puțin cunoscut, sau un Warhol deloc cunoscut”.

Curatorul a remarcat că mai multe dintre seriile expuse, cum ar fi „Torso” (1977-), serigrafiile de nud ale lui Warhol și „Ladies and Gentlemen” (1975) – portrete serigrafice ale unor travestiți eleganți și femei transsexuale din viața de noapte din New York – sunt încă rar expuse în muzee. Chiar și unii colecționari care își vor împrumuta lucrările de Warhol pentru expoziție nu expun aceste lucrări în spațiile principale ale colecțiilor lor, a spus el.

Titlul expoziției aduce un omagiu cărții psihologului Alan Downs, „The Velvet Rage” (2005), care discută problemele legate de creșterea homosexualilor într-o lume predominant heterosexuală – o reflectare a propriilor provocări ale lui Warhol. „Velvet Rage and Beauty” este o nouă oportunitate de a celebra un artist care, în timpul vieții sale, nu a văzut niciodată acceptarea deplină a explorărilor sale asupra frumuseții masculine. „Nu a existat niciodată un moment în viața lui când aceste corpuri de lucrări erau legale, legitime sau nu erau imorale”, a declarat Biesenbach.