Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ans Azura – Lucrări de artă românească în premieră la o licitație publică
ans azura, expozitie licitatie, matei millo, curatorial

Ans Azura – Lucrări de artă românească în premieră la o licitație publică

Ans Azura, platforma digitală dedicată artei din Centrul și Estul Europei și Orientul Mijlociu, lansată în 2021 de managerii culturali Andreea Stănculeanu, consultant artistic , și Suzana Vasilescu, istoric de artă, anunță prima licitație ce aduce în atenție artiști români consacrați, alături de artiști din regiunea CEE.

Reunite sub numele „Romanian Artists in the Spotlight – Art in Central and Eastern Europe”, unele dintre lucrările listate în premieră la o licitație publică sunt expuse până pe 6 octombrie, la Millo Offices, și pot fi admirate în intervalul orar 11:00 – 19:00.

Începând cu 3 octombrie, colecționarii de artă din întreaga lume vor putea începe să liciteze online selecția, urmând ca pe 6 octombrie de la ora României 19:00 să urmărească și să își adjudece loturile favorite în licitația condusă de Tom Best și transmisă în direct pe ansazura.com.

Tom Best a fost unul dintre cei mai tineri comisari de licitații care a condus o licitație publică de seară la prestigioasa casă Christie’s.

Marcel Iancu și Victor Brauner, prezențe rare

În selecția de lucrări evaluată la peste 1 milion de euro și curatoriată de specialiștii Ans Azura se regăsesc piese importante semnate de Adrian Ghenie, Ștefan Câlția, Geta Brătescu, Alma Redlinger, Victor Brauner, Marcel Iancu, Mihai Olos, Max Hermann Maxy, Ovidiu Maitec, dar și artiști consacrați din regiune precum Mangelos, Edward Dwurnik, Diet Sayler și Janina Kraupe.

O piesă rară prezentă în licitație este „Compoziție” (1926), semnată de Marcel Iancu, care are prețul de pornire de 30.000 de euro și este una dintre puținele lucrări din perioada românească a artistului.

Marcel Iancu a fost unul dintre cei mai importanți promotori ai artei de avangardă, alături de Victor Brauner, prezent de asemenea în selecția Ans Azura cu un desen realizat pentru prietenul său Andre Breton în 1948. Lucrarea a făcut parte din colecția lui Andre Breton și reprezintă un pictopoem dedicat lui Breton, având un preț de pornire de 8.000 de euro.

O altă lucrare ce intră în licitație începand de la 40.000 de euro este pictura „Natură moartă cu o păpușă de celuloid și fier de călcat” (1926), semnată de Max Hermann Maxy. Lucrarea a făcut parte din colecția de artă a lui Lothar Bolz, fost ministru al Afacerilor Externe al RDG.

Mai mult de 60 de lucrări având prețuri de pornire cuprinse între 1.000 de euro și 150.000 de euro vor fi licitate.