Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ansamblul monumental Brâncuși din Târgu Jiu, aviz favorabil de la UNESCO
ansamblul monumental brancusi targu jiu, unesco

Ansamblul monumental Brâncuși din Târgu Jiu, aviz favorabil de la UNESCO

Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu (Brâncuși Monumental Ensemble of Târgu Jiu) a primit aviz favorabil de decizie pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de Frontierele Imperiului Roman – Dacia (Frontiers of the Roman Empire – Dacia), a anunțat Ministerul Culturii.

Decizia în cazul celor două dosare de nominalizare depuse de România, aflate în evaluare, va fi luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 46-a reuniune, care va avea loc în India, la finalul lunii iulie.

Dosarele au fost întocmite de echipe multidisciplinare coordonate de Institutul Național al Patrimoniului.

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi a fost ridicat în perioada 1937 – 1938, treptat, și cuprinde „Coloana fără Sfârşit”, închinată eroilor căzuţi în 1916, pe malul Jiului, „Poarta Sărutului” și „Masa Tăcerii”, înconjurată radial de 12 scaune rotunde, completate de alte 30 de scaune cu tăblia pătrată, toate aşezate direct pe pământ, ca soclu natural.

El se întinde, de la vest la est, pornind de la malul Jiului, din Parcul Central, unde se află lucrările din piatră – „Masa Tăcerii”, „Aleea Scaunelor” și „Poarta Sărutului” -, continuând cu Calea Eroilor, pe care se găsește Biserica Sfinții Apostoli, și culminând cu „Coloana fără Sfârșit”, realizată din fontă alămită și oțel, înălțată în mijlocul unui parc, pe un promontoriu.

Ansamblul a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Arethia Tătărescu, soția lui Gheorghe Tătărescu, prim-ministrul României, și donat orașului „pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire”. A fost inaugurat la 27 octombrie 1938.