Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Apel către British Museum să returneze Țării Galilor o capă din aur, neprețuit artefact din Epoca Bronzului
capa din aur, mold

Apel către British Museum să returneze Țării Galilor o capă din aur, neprețuit artefact din Epoca Bronzului

Un profesor și blogger galez face apel către British Museum să returneze Țării Galilor o capă din aur veche de mii de ani, descoperită în 1833 în Mold, Flintshire.

Artefactul din Epoca Bronzului ar trebui returnat și expus în Țara Galilor, susține Andrew Green.

Capa se află, de când a fost găsită, la British Museum. În 1833, nu existau muzee publice în Țara Galilor, iar din acest motiv a fost luată de aici.

Andrew Green spune, potrivit BBC, că muzeul ar trebui să aibă în vedere „returnarea către comunități a obiectelor preluate fără violență ori mijloace legale îndoielnice, ci complet legitim”.

British Museum a spus că această capă a fost expusă de mai multe ori în Țara Galilor. Un purtător de cuvânt al muzeului a adăugat că a fost văzută de milioane de oameni aici, alături de alte artefacte din întreaga lume.

Capa este descrisă ca unul dintre cele mai frumoase obiecte din aur din Europa Epocii Bronzului.

Epoca Bronzului a început în jurul anului 2000 î.e.n. și a durat aproximativ 1.500 de ani.

Parte a unei vestimentații ceremoniale, capa a fost găsită într-un tumul, alături de un schelet. Capa nu era potrivită pentru a fi purtată zilnic, potrivit British Museum, pentru că împiedica mișcarea brațelor. Obiectul e posibil să fi reprezentat autoritate religioasă.

Capa, un avantaj extraordinar pentru Țara Galilor

Green, fost bibliotecar la National Library of Wales din Aberystwyth, a spus: „Este un obiect uimitor și a venit din Mold, însă se află la Londra, la sute de mile distanță. Mi-ar plăcea să îl văd adus înapoi în Țara Galilor, permanent, nu doar împrumutat temporar, și să fie dat fie Wrexham ori muzeului Mold, ca oamenii de aici să poată veni să îl vadă mai ușor. Asta ar însemna și că muzeele ar fi consolidate. Ar fi un avantaj extraordinar pentru Țara Galilor”.

Purtătorul de cuvânt al British Museum a spus: „De-a lungul istoriei noastre de 263 de ani, publicul a putut să viziteze colecția gratuit. De la îînceput, British Museum a fost conceput ca un loc unde poveștile culturilor umane pot fi spuse, stimulând gândirea, învățarea și înțelegerea. Șase milioane de oameni vizitează muzeul anual pentru a se bucura de această colecție de talie mondială, iar Capa din Aur de la Mold este expusă pentru ei, toți, gratuit, într-un loc unde este vedeta, în galeria noastră Europa și Orientul Mijlociu”.

Capa a fost împrumutată Wrexham Museum și National Museum Wales din Cardiff în ultimii zece ani, iar la nivel internațional, în 2021, la Halle, în Germania.

Acum, ea face parte din expoziția „World of Stonehenge”.

Drept răspuns, Green a punctat că obiectul se află încă foarte departe de unde a provenit.