Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Aproximativ 100 de lucrări de pictură și grafică donate de Virgiliu Parghel colecției de artă a Muzeului Național al Bucovinei, expuse
virgiliu parghel

Aproximativ 100 de lucrări de pictură și grafică donate de Virgiliu Parghel colecției de artă a Muzeului Național al Bucovinei, expuse

Aproximativ 100 de lucrări de pictură și grafică donate de artistul Virgiliu Parghel colecției de artă a Muzeului Național al Bucovinei vor fi expuse între 2 noiembrie 2022 și 8 ianuarie 2023.

Expoziția „Donația” va fi deschisă în Galeria cu bolți de la parterul Muzeului de Istorie din Suceava pe 2 noiembrie, la ora 13:00.

Criticul de artă Vladimir Bulat, curator al expoziției, va susține un discurs despre opera și viața pictorului Virgiliu Parghel (n. 1954) și va fi lansat și catalogul-album al expoziției, catalog ce reproduce fotografic cele 97 de lucrări de pictură și grafică pe care el le-a donat.

Expoziție istorică ce ilustrează evoluția lui Virgiliu Parghel

Constantin-Emil Ursu, directorul general al Muzeului Național al Bucovinei, a transmis: „Expoziția pe care o deschidem la Suceava este una istorică: este o expoziție donație, lucru inedit; ilustrează istoria evoluției unui artist, cu perioadele sale majore de creație, cu zbaterile sale, cu temele sale predilecte – portretul, icoana, peisajul rural (mai rar urban) și natura statică (unde regăsim numeroase elemente etnografice), toate vorbind, după părerea noastră, de încercări de regăsire a artistului prin întoarcerea la valorile lui esențiale – lumile bisericii, a vechiului sat sau propriului Eu, de accedere la Lumină”.

Bun cunoscător al operei artistului, criticul de artă Vladimir Bulat îl identifică pe Virgiliu Parghel ca un pictor ce face culorile „să se uimească reciproc, prin imposibile și radicale alăturări, ca și cum i s-ar părea că și fulgii chiar sunt negri”.

„Am urmărit atent de-a lungul anilor fervoarea cu care reinventa acest negru pictorul Parghel, și el m-a învățat să înțeleg că adevărații artiștii nu copiază ce văd, nici nu arată fățiș ceea ce simt, ci ei te învață, ca spectator, să vezi ce este dincolo de vălul vizibilului, permanentizând starea lucrurilor care contează pentru oameni, ca să rămână oameni. Cu darul inimii dăruitoare. Donația făcută de Virgiliu Parghel către Muzeul Național al Bucovinei este într-un anume fel, un Testament. Este crezul artistului în raport cu arta și cu propriul destin. Un destin bogat, miezos, cu darul generozității, al iubirii, și al credinței că suntem ființe plăpânde, dar capabile să însemneze cu darurile sale primite de la Dumnezeu, poate chiar întregul univers uman. Dumnezeu lucrează cu oameni și prin oameni”, a adăugat criticul.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 8 ianuarie 2023, accesul fiind gratuit.