„Arcadia. De la Giorgione la Matisse (secolele XVI – XX)”, conferință online la Muzeul Hărților
Conferința online „Arcadia. De la Giorgione la Matisse (secolele XVI – XX)”, susținută de dr. Cosmin Ungureanu, istoric de artă, doctor în istoria arhitecturii, expert acreditat în pictură și grafică europeană din secolele XVI-XIX, va avea loc pe 7 aprilie, de la ora 18.00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.
Arcadia este o regiune a peninsulei Peloponez, considerată în Antichitate domeniul zeului Pan. Asimilată în literatura antică, imaginea Arcadiei reapare, după o lungă eclipsă, la începutul secolului al XVI-lea, deopotrivă în literatură (Arcadia lui Jacopo Sannazaro) și în pictura venețiană, în unele tablouri pictate de artiști ca Giorgione și Tițian. (Re)începând din Renaștere, Arcadia devine așadar un teritoriu mirabil, asociat cu „vârsta de aur” a omenirii, de-localizat și ne-localizabil, cutreierat de nimfe și păstori.
Arcadia, în tablourile lui Cézanne sau Matisse
O amplă galerie de artiști, precum Guercino, Nicolas Poussin, Antoine Watteau între alții, explorează această tematică pastorală, configurând un redutabil mit cultural. Paradoxal, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, Arcadia pare să fi fost translocată, identificându-se – cel puțin în exclamația „Auch ich in Arkadien!” a lui Goethe – cu Italia, patria artelor. Cu acest substrat, dar și cu nostalgia clasicității, „subiectul arcadian” revine în modernitatea clasică, în tablourile unor artiști precum Paul Cézanne sau Henri Matisse.
Acest webinar face parte dintr-o suită de trei conferințe online, sub titlul „Geografii ale artei europene (secolele XVI-XX)”, care tematizează, din mai multe unghiuri, reprezentarea teritorială în arta europeană a modernității timpurii și clasice. Titlul comportă o dublă interpretare, ce evocă atât tematica de ansamblu cât și diversitatea regională a ilustrărilor ei, operele de artă în discuție provenind din Țările de Jos, Italia și Franța.
Cosmin Ungureanu este istoric de artă, doctor în istoria arhitecturii, expert acreditat în pictură și grafică europeană din secolele XVI-XIX, lector al Fundației Calea Victoriei și referent/ curator de artă europeană în cadrul Muzeului Național de Artă al României (MNAR). A ținut câteva sute de prelegeri pe teme de istoria artei și arhitecturii, în cadrul Fundației Calea Victoriei și la MNAR, și a publicat peste 170 de articole științifice, cronici, eseuri și recenzii în periodice naționale și internaționale.
Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”. Webinariile se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei, etc.