Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Arheologii greci cer UNESCO să intervină „în forță” pentru a proteja Hagia Sofia din Istanbul
hagia sophia

Arheologii greci cer UNESCO să intervină „în forță” pentru a proteja Hagia Sofia din Istanbul

Asociația Arheologilor Greci (SEA) a publicat luni, 5 septembrie, o scrisoare deschisă, în care i-a cerut directorului general UNESCO, Audrey Azoulay, să „intervină în forță” pentru a proteja Hagia Sofia din Istanbul, Turcia.

Unul dintre cele mai importante situri religioase și culturale din lume, Hagia Sofia a devenit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1985. Construită inițial ca o biserică, a fost transformată de guvernul turc în moschee în 2020, o decizie extrem de controversată. În anii care au urmat, catedrala din epoca bizantină a suferit daune și a fost vandalizată, potrivit SEA.

În scrisoare, SEA a cerut UNESCO, sub protecția căreia se află situl, să „intervină cu forță pentru a schimba situația actuală, care nu prezintă decât riscuri pentru Hagia Sofia”. SEA a descris gestionarea actuală a sitului drept „distructivă”.

Cea mai mare catedrală creștină

Construită de împăratul roman de Răsărit Justinian I între 532 și 537, Hagia Sofia a fost considerată cea mai mare catedrală creștină din lume până în 1453. La acea vreme, Constantinopolul a fost preluat de Imperiul Otoman, iar Hagia Sofia a fost transformată în moschee. Apoi a fost transformată în muzeu de liderul turc Mustafa Kemal Ataturk în 1935.

Scrisoarea deschisă vine ca urmare a pagubelor recente aduse podelelor de marmură din sit, care au avut loc în timpul curățării lor, dar și din cauza vandalizării operelor de artă și a arhitecturii din interior în ultimii doi ani, așa cum se vede pe Poarta Imperială și pe mozaicul Theotokos.

În scrisoare, SEA a menționat faptul că „lipsa de control a vizitatorilor și absența personalului de securitate arată indiferența față de protecția monumentului și lasă protejarea lui la îndemâna fiecărui vizitator sau pelerin”.