Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Art Basel 2022, în luna iunie. Galerii din România, pe lista participanților
art basel 2021

Art Basel 2022, în luna iunie. Galerii din România, pe lista participanților

Organizatorii târgului Art Basel au anunțat că ediția de anul acesta va avea loc între 16 și 19 iunie, cu avanpremieră pe 14 și 15 iunie, și că vor participa 289 de galerii.

Aceasta va fi prima ediție în pandemie a evenimentului din Elveția care are loc în perioada tradițională. Anul trecut, cu un număr similar de galerii participante, târgul a fost amânat pentru septembrie, din cauza pandemiei.

Câteva dintre galeriile de top din lume, între care Gagosian, Hauser & Wirth, Pace și David Zwirner, vor avea standuri, alături de 19 participante în premieră.

Printre cele care își fac debutul la Art Basel se numără două din Africa, Jahmek Contemporary Art din Luanda și OH Gallery din Dakar, dar și din Guatemala – Proyectos Ultravioleta, din Chicago și Paris – Mariane Ibrahaim și Arabia Saudită – Athr Gallery.

Dintre galeriile românești, Ivan Gallery și Plan B vor participa la Art Basel.

Lia Perjovschi, la Ivan Gallery

Galeria bucureșteană a participat în 2021 la Liste Art Fair Basel, „sora contemporană” a Art Basel, cu o expoziție solo semnată Elijah Burgher. Acum, artista Lia Perjovschi va reprezenta galeria în evenimentul de importanță internațională.

ivan gallery

Ivan Gallery

Ivan Gallery, inițiativă privată, a fost deschisă în 2007. Programul galeriei cuprinde artiști consacrați, precum Geta Brătescu, Paul Neagu, Lia Perjovschi și, mai recent, Ion Grigorescu, dar și emergenți, ca Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Anca Benera & Arnold Estefan, Cristina David, Ștefan Sava și Iulia Toma.

Sunt reprezentați și artiști români contemporani care trăiesc și lucrează în străinătate, între ei numărându-se Bartha Sandor și Mădălina Zaharia, și artiști străini, ca Elijah Burgher, Ross Taylor și Jaro Varga.

Este principala galerie care îi reprezintă pe Geta Brătescu și Paul Neagu și prima care a prezentat creațiile lor în context internațional.

În martie 2021, galeria și-a deschis un nou spațiu expozițional în București, la Atelierele Malmaison.

Plan B – Berlin, Cluj-Napoca

Galeria Plan B a fost deschisă în 2005 în Cluj-Napoca, la inițiativa lui Mihai Pop și Adrian Ghenie, și funcționează ca spațiu de producție și expoziție pentru arta contemporană. În același timp, programul galeriei este centrat pe cercetarea artei românești din ultimii 50 de ani.

galeria plan b

galeria Plan B

În 2008, Plan B a deschis un spațiu permanent de expoziție în Berlin și acesta este coordonat de Mihai Pop și Mihaela Lutea. Un an mai târziu, a devenit unul dintre inițiatorii proiectului Fabrica de Pensule, centru cultural independent din Cluj-Napoca.

În 2007, Plan B a fost organizatoarea Pavilionului României la a 52-a Bienală de Artă de la Veneția. Curator a fost Mihnea Mircan și a inclus artiștii Victor Man, Cristi Pogacean, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Christoph Büchel & Giovanni Carmine.

Mihai Pop a fost curator al Pavilionului României la a 56-a Bienală, în 2015, unde țara noastră a fost reprezentată de Adrian Ghenie.

Credit fotografie principală: Art Basel