Art Safari #15 – De la Balcic la sânii în istoria artei românești, într-o ediție dedicată femeii
Cecilia Cuțescu-Storck și Balcic, regina Maria a României alături de femeile pictore și sculptore, Sibylle Bergemann, una din cele mai importante fotografe contemporane din Germania, sânii în istoria artei românești și noul val de artiste sunt principalele subiecte ale celei de-a 15-a ediții Art Safari, festival ce debutează în centrul Bucureștiului la 6 septembrie.
Cecilia Cuțescu-Storck, prima femeie profesor de artă din Europa
Zeci de lucrări ale Ceciliei Cuțescu-Storck, multe dintre ele realizate la Balcic, portrete ale artistei pictate și sculptate, dar și un exemplare al cărții autobiografice „Fresca unei vieți”, publicate în 1943, sunt expuse la primul etaj al Palatului Dacia-România.
Ambițioasă, feministă convinsă, mamă, soră și soție, dornică să arate tuturor că locul femeilor este alături de bărbați, nicidecum în urma lor, Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969) a fost și prima femeie profesor de artă din Europa.
Preocuparea pentru pictura murală și-a pus amprenta asupra propriei case, astăzi Muzeul de Artă „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”, parte a Muzeului Municipiului București.
Expoziția prezintă opera creată de artista cu activitate artistică intensă, răsplătită cu numeroase distincții. Curatoarea expoziției realizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului București este drd. Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf – Pinacoteca Muzeului Municipiului București. Scenografia este realizată de Cosmin Florea.
Maria a României – Regină și artistă alături de Femeile pictore și sculptore
Obiecte care i-au aparținut, inclusiv mantia pe care a purtat-o la încoronare, obiecte la crearea cărora a fost parte, lucrări pictate de ea și unele pictate de artiști pe care i-a susținut sunt reunite într-o expoziție care reflectă implicarea reginei Maria în viața culturală a României.
În 1916 a apărut, la Bucureşti, Asociaţia „Femeile pictore şi sculptore”, întemeiată de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore, care a fost susţinută de suverană. Acest capitol distinct al expoziției prezintă lucrări semnate de mari artiste ale României – Olga Greceanu, Lucia Dem. Bălăcescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mützner), Nina Arbore, Milița Petrașcu, Lucia Beller, Magdalena Rădulescu, Lola Schmierer Roth și multe altele.
Ampla expoziție cu două capitole reunește picturi, sculpturi, piese decorative spectaculoase, obiecte de mobilier unice și fotografii. Capitolul Maria a României, regină și artistă este îngrijit de dr. Narcis Dorin Ioan și realizat în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași. Capitolul „Femeile Pictore și Sculptore” este curatoriat de Alexandra Ilniţchi-Ardelean, iar designul de expoziție e realizat de Diana Nicolaie, artistă și designer.
Sâni, între estetism, maternitate și erotism
Expoziția de la etajul al doilea al palatului își propune să examineze abordările diverse ale corpului feminin ale unora dintre maeștrii artei românești și unora dintre cei mai relevanți creatori contemporani.
Sunt expuse picturi semnate, între alții, de Samuel Mützner, Nicolae Vermont, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Alexandru Rădvan, Roman Tolici, Magdalena Rădulescu, Vasile Grigore și Sabin Bălașa.
Alături stau sculpturi de Cornel Medrea, Elena Bobi Dumitrescu, Felix Aftene și Dumitru Gorzo, dar și o lucrare din ceramică de opt piese, intitulată „No Man’s Land”, de Lelia Rus-Pîrvan, sculpturi de Lucian Smău și Oscar Han.
Sibylle Bergemann – Modă, artă, cultură prin lentila unei femei
Fotografii de artă, dar și de modă realizate în diverse colțuri ale lumii și pentru diverse publicații de Sibylle Bergemann (1941 – 2010) întregesc o expoziție care oferă o imagine de ansamblu asupra întregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania.
Sibylle Bergemann s-a remarcat ca fotograf de modă, în scurt timp devenind cunoscută și pentru eseurile sale fotografice și datorită observațiilor precise asupra unor detalii ascunse. Fotografiile ei au apărut în publicații precum Der Spiegel, Stern și The New York Times.
Young Blood 3.0 – Noul val de artiste contemporane
Cu lucrări controversate, artistele noii generații pun în lumină noile trenduri sociale din mediul online, dar și din realul cotidian, prin forme de expresie diverse, de la clasicele pictură, sculptură, până la instalații din materiale neconvenționale.
Expoziția dedicată artei supercontemporane românești a ajuns la a treia ediție, iar de data aceasta scena aparține exclusiv femeilor.
Art Safari #15 are loc la Palatul Dacia-România între 6 septembrie și 15 decembrie 2024 și poate fi vizitată de joi până duminică, în intervalul orar 12:00 – 21:00, cu tururi nocturne în weekenduri.