Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Art Safari – Dali și Picasso, în Centrul Vechi din București. Cinci expoziții, inaugurate pe 12 mai la Palatul Dacia-România
art safari, palatul dacia românia

Art Safari – Dali și Picasso, în Centrul Vechi din București. Cinci expoziții, inaugurate pe 12 mai la Palatul Dacia-România

Art Safari oferă anul acesta, în premieră, o expoziție în tandem – Pablo Picasso și Salvador Dali. În 2022, Art Safari se transformă într-un maraton de artă, cu două sezoane expoziționale, fiecare cu o durată de trei luni.

De pe 12 mai și până pe 7 august, de joi până duminică, vizitatorii vor putea admira opere aparținând marilor maeștri români, precum și artă internațională de prestigiu.

La a noua ediție, sezonul de primăvară – vară, Art Safari găzduiește și o expoziție dedicată maestrului Theodor Aman, artistului de vârf al avangardei internaționale Marcel Iancu, celebrei fotografe germane Barbara Klemm, dar și prima expoziție personală a artistei Irina Dragomir.

Cea de-a noua ediție Art Safari, aflată sub patronajul Ministerului Culturii, va avea loc în Palatul Dacia – România din Centrul Vechi al Bucureștiului (str. Lipscani, nr. 18-20), fiind pentru prima dată în istoria evenimentului când același spațiu este folosit doi ani la rând, în baza unui parteneriat între Art Safari și Muzeul Municipiului București.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a transmis într-un comunicat: „Timpurile pe care le trăim au demonstrat că forța unei națiuni ia naștere din identitatea ei culturală. În aproape un deceniu de activitate, Art Safari a dovedit că este un proiect cultural de substanță pentru România, prin viziune și concept. O inițiativă lăudabilă ce promovează arta și cultura în rândul publicului larg național, dar și internațional, într-un mod curajos și tenace”.

El a remarcat faptul că este prima data când Ministerul Culturii oferă susținere financiară acestei inițiative, „care are, alături de alte proiecte private și guvernamentale importante, potențialul de a ajuta România să devină lider cultural al regiunii Europei de Est”, a punctat Lucian Romașcanu.

Expozițiile vor acoperi 6.000 de metri pătrați.

Lucrările semnate de doi titani ai artei spaniole ai secolului 20 – Dali și Picasso – sunt între cele mai așteptate.

Expoziția de la Art Safari va aduce în atenția publicului lucrări mai puține cunoscute, dar spectaculoase, ale celor mai importanți artiști spanioli ai secolului trecut, și este realizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei și Institutul Cervantes.

„Pălăria cu trei colțuri”, un duel între titanii artei spaniole

Pavilionul Central „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri” va expune arta grafică a lui Pablo Picasso și Salvador Dali, realizată pentru spectacolul de balet „Pălăria cu trei colțuri”, de Manuel de Falla. Picasso și Dali au fost angajați să creeze decorurile și costumele, iar Picasso a realizat chiar și machiajul dansatorilor.

pablo picasso le tricorne

Pablo Picasso – Le Tricorne

„Deși vorbim despre unii dintre cei mai cunoscuți artiști ai tuturor timpurilor, puțină lume știe că cei doi au avut o temă comună: ilustrarea scenografică a baletului «Pălăria cu trei colțuri». Vă dați seama ce concurență a fost între ei! Fiecare a dat ce a avut mai bun pentru a atrage atenția, cine realizează cele mai interesante costume și cea mai bună scenografie. Iar vizitatorii celei de-a noua ediții a Art Safari vor putea descoperi singuri cine a câștigat. Să fie oare Dali sau Picasso? Dacă mă întrebați pe mine, a câștigat arta”, este de părere Ioana Ciocan, manager general Art Safari.

Baletul „Pălăria cu trei colțuri” a avut premiera în 1919 la Teatrul Alhambra din Londra, iar Picasso a contribuit și la partea de producție și compoziție, adăugând personaje noi poveștii, precum nebunii și La Mallorquina, dar și detaliile legate de coride. Sugestiile artistului l-au determinat chiar și pe compozitorul Falla să modifice compoziția și să creeze o uvertură, astfel încât publicul să aibă timp să admire cortina pictată special de Picasso pentru balet.

În plus, Olga Khokhlova, prima soție a lui Picasso, a fost balerină în Ballets Russes unde a fost montat „Le Tricorne” (Pălăria cu trei colțuri) pentru care Pablo Picasso a creat costumele. După premiera de la Paris din 1920, Picasso a publicat o suită de lucrări intitulate „Pălăria cu trei colțuri”, care vor fi expuse la ediția de primăvară-vară a evenimentului Art Safari.

Cortina „Pălăriei cu trei colțuri” a fost cumparată cu 50.000 de dolari și expusă în restaurantul Four Seasons din New York. Treizeci de ani mai târziu, Dali a semnat scenografia aceluiași spectacol în Statele Unite, cu un succes răsunator. Spectacolul a fost pus în scenă pe data de 24 aprilie 1949 și, la fel cum Picasso a creat suita sa de gravuri „Pălăria cu trei colțuri” după premiera de la Londra, Dali a publicat propriile-i opere cu același titlu în 1959.

salvador dali le tricorne 1959

Salvador Dali – Le Tricorne, 1959

La 100 de ani de la premiera din Paris, în 2022, spectacolul se mută în centrul istoric al Bucureștiului, într-o viziune nouă, aparținând curatorului expoziției de la Art Safari, Óscar Carrascosa.

„Este un proiect unic, care reprezintă o oportunitate excelentă de a expune moștenirea artistică spaniolă în România. Expoziția îmbină în mod armonios desenul, pictura și muzica, combinând lucrările grafice a doi artiști plastici fundamentali ai secolului XX, Pablo Picasso și Salvador Dali, cu opera unuia dintre cei mai importanți compozitori ai aceleiași epoci, Manuel de Falla. Este o onoare să prezentăm poporului român opera și caracterul a trei personalități emblematice ale culturii spaniole din secolul XX, contribuind astfel la întărirea legăturilor dintre Spania și România”, a transmis Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Regatului Spaniei la București, partenerul Art Safari pentru expoziția găzduită în Pavilionul Central.

Night Tours,întâlniri nocturne cu arta

Tururile de noapte găzduite de Art Safari s-au bucurat încă de la început de succes, pentru că oferă o experiență spectaculoasă de vizitare, unică pentru un pavilion expozițional.

În cadrul Night Tours, arta poate fi cunoscută pe ritmuri de muzică live sau la un cocktail party. Publicul e invitat anul acesta să își dea întâlnire cu Picasso și Dali seara, în Centrul Vechi. Un tur de noapte poate fi achiziționat cu 99 de lei.

„De 9 ani, Art Safari expune povești fascinante și culturi noi prin creațiile artiștilor străini, alături de artă românească a marilor maeștri români, precum și cea contemporană din noul val. Acesta este conceptul Art Safari care a cucerit publicul. 231.000 de vizitatori au luat parte la această frumoasă poveste până acum. Anul acesta, și mai mulți vizitatori sunt așteptați, mai ales că ne-am ținut de promisiune, oferind artă la standarde internaționale, nu doar pentru 10 zile, ci câte 3 luni, de două ori pe an”, a adăugat Ioana Ciocan.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate pe tickets.artsafari.ro.

Art Safari se află sub patronajul Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Muzeul Municipiului București. Alături de expoziţiile curatoriate, organizate în București sau în străinătate, Art Safari promovează conținut educațional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi.