Artă aborigenă străveche, vandalizată în Australia
O operă de artă aborigenă străveche dintr-o peșteră sacră din Australia de Sud a fost vandalizată, relansând dezbaterea privind lipsa de protecție a sitului inclus în patrimoniul cultural.
Autoritățile au denunțat distrugerea ca fiind o „pierdere masivă și tragică” a unei opere de artă care era „unică în Australia”.
Vandalii au pătruns în peștera Koonalda din Nullarbor Plain săpând pe sub o poartă de oțel și au acoperit cu graffiti sculpturile din piatră, scriind „nu vă uitați acum, dar aceasta este o peșteră a morții”, au declarat autoritățile. O întreagă secțiune a structurii a fost distrusă.
„Vandalii au provocat pagube foarte mari. Arta nu poate fi recuperată”, a declarat Keryn Walshe, arheolog al culturii aborigene antice, pentru The Guardian. „Suprafața peșterii este foarte moale. Nu este posibil să îndepărtezi graffiti-ul fără a distruge arta de dedesubt. Este o pierdere masivă și tragică”.
Pedeapsă severă pentru vinovați
Kyam Maher, procurorul general al Australiei de Sud și ministrul Afacerilor Aborigene, a declarat pentru postul de radio ABC că incidentul „este cu adevărat șocant” și a cerut o „pedeapsă severă” pentru cei vinovați. Conform legilor locale, deteriorarea unui sit de patrimoniu aborigen poate fi pedepsită cu șase luni de închisoare sau cu o amendă de 10.000 de dolari australieni (6.700 de dolari americani).
Peștera a aparținut poporului Mirning, care are o practică sculpturală distinctă ce datează de 30.000 de ani. Până în prezent, ei au vizitat în mod regulat peștera sacră. Ea a fost inclusă în 2014 pe lista siturilor de patrimoniu național și este supravegheată de Departamentul pentru Mediu și Apă și de Corporația aborigenă Far West Coast, din care face parte și poporul Mirning. Cu toate acestea, Mirning nu sunt în măsură să protejeze singuri situl, deoarece custodia lor nu este încă recunoscută în legislația australiană. Chiar și pentru a avea acces la sit, au nevoie de o cheie de la departamentul de mediu din Australia de Sud.
Experții și activiștii aborigeni au cerut o intervenție imediată, avertizând guvernul din regiune că gardul metalic, instalat în anii 1980, reprezintă o protecție inadecvată, iar vandalii au distrus deja situl într-o măsură mai mică.
Foto (c) Mirning Cultural Group