Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Artă efemeră – Radu Pandele și laboratorul lui de simțuri
radu pandele sentience laboratory, detaliu, curatorial.ro

Artă efemeră – Radu Pandele și laboratorul lui de simțuri

Artistul Radu Pandele a creat pentru expoziția „Artefacte noi”, deschisă la galeria Arsmonitor din Casa Presei Libere, o lucrare specială, o hartă a urmelor lăsate de om în natură.

„Sentience Laboratory”, acrilic pe perete realizat in situ este una dintre cele trei lucrări ale artistului prezentate în expoziție, este piesa cea mai impunătoare. Ea măsoară 450x550cm și este și prima intervenție in situ la Arsmonitor.

radu pandele sentience laboratory, uratorial.ro

Radu Pandele, „Sentience Laboratory”; curatorial.ro

Radu Pandele (n. 1993), cunoscut și pentru arta sa stradală, a creat în patru zile lucrarea efemeră. „Proiectul a pornit de la niște vizite în atelierul lui și de la alte lucrări ale lui pe care le-am văzut, însă ne-a interesat linia artiștilor care sunt preocupați de artefacte, care pot și să fie așezate în orice spațiu. La Radu ne-a interesat apropierea dintre tehnologie și om”, a explicat pentru curatorial Lina Țărmure, manager și curator asistent al galeriei.

Arsmonitor a mai colaborat cu Radu Pandele – pentru prima expoziție a galeriei, „Abțibild. Arte neaplicate”, din toamna anului 2023 -, însă expoziția de acum reprezintă începutul colaborării cu Florina Drăguș, Beniamin Popescu și Saint Machine.

lucrări florina drăguș, 2025, și beniamin popescu, 2024, curatorial

Lucrări de Florina Drăguș, instalație din 2025, și Beniamin Popescu, 2024; curatorial

„Ce patru artiști fac parte din generații mai tinere decât cei cu care am lucrat până acum. În urma vizitelor în atelier și a discuțiilor cu fiecare, atât eu, cât și Silviu Pădurariu, co-curator al acestei expoziții, am reușit să identificăm niște fire roșii în ceea ce privește opera lor și am creat această expoziție care mizează pe ideea de artefacte”, a adăugat Țărmure.

Arsmonitor a colaborat până acum cu 26 de artiști, în expoziții de grup și solo, iar în acest an programul galeriei va cuprinde din nou „recuperări ale unor artiști decedați”. Anterior „Artefacte noi”, aici a fost prezentată o expoziție Florin Mitroi, iar în 2025 vor fi aduși în atenție artiști intrați cumva într-un con de umbră, precum Pavel Ilie (1927 – 1995), expoziții solo și o expoziție de grup.

Expoziția „Artefacte noi” de la Arsmonitor poate fi vizitată, până în 6 martie, de marți până vineri, între orele 12:00 și 17:00.

Credit foto: curatorial