
Arta monumentală – „Alergătorii”, replică după Alfred Boucher, pe Calea Victoriei
„Alergătorii”, o replică din 1913 a statuii realizate de artistul francez Alfred Boucher, care poate fi admirată astăzi pe Calea Victoriei 142-146, a fost instalată, de-a lungul timpului, în locuri diferite din Bucureşti.
Originalul statuii, ca model de ghips, cu titlul „Les Coureurs”, a fost expus prima dată la Paris, la Salonul din 1866. În 1940, ea a distrusă, ulterior fiind turnate în bronz trei copii. Alte copii se află în colecţii particulare.
Monumentul istoric de la Bucureşti s-a aflat iniţial în faţa Ateneului Român. În locul ei, a fost montată statuia lui Mihai Eminescu, executată în bronz, în 1965, de sculptorul Gheorghe D. Anghel. În 1966, „Alergătorii” a fost instalată pe actualul amplasament, însă a fost pentru o perioadă şi pe Șoseaua Ștefan cel Mare, în faţa Stadionului Dinamo, dar readusă pe Calea Victoriei.
Trei atleți sunt surprinşi pe finalul cursei, întinzând mâinile pentru a fi primii la trecerea liniei de sosire. Exploratorul Gabriel Bonvalot, prieten al sculptorului, a fost unul dintre cei care au pozat pentru grupul statuar.
Alfred Boucher (23 septembrie 1850-18 august 1934) a fost mentorul sculptoriței Camille Claudel și bun prieten cu Auguste Rodin. S-a născut în Bouy-sur-Ovin (Nogent-sur-Sein). S-a remarcat de tânăr și a câștigat Grand Prix du Salon în 1881 cu „La Piete Filiale”. S-a mutat la Florența pentru o lungă perioadă și a fost sculptorul favorit al președinților și regilor precum George I al Greciei sau Regina Maria a României. A fost îndrumătorul noii generații de sculptori precum Laure Coutan și Camille Claudel. Mai târziu, Camille a sculptat ea însăși un bust al mentorului ei.
Boucher a primit Marele Premiu pentru sculptură la Expoziția Universală în 1900. A murit în Aix-les-Bains la vârsta de 84 de ani. Lucrarea cea mai emblematică pentru cariera lui Boucher este „Volubilis”.
Foto credit: curatorial