Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Artă monumentală – Brâncuși, de Milița Petrașcu, în centrul Capitalei
constantin brancusi, piata dorobanti, curatorial

Artă monumentală – Brâncuși, de Milița Petrașcu, în centrul Capitalei

Un bust al lui Constantin Brâncuși, o variantă mai mare a celui realizat în anii 1930, la Paris, de Milița Petrașcu, eleva lui preferată, este amplasat în parcul ce poartă numele sculptorului, fostul parc Dorobanți.

Milița Petrașcu (1892, Chișinău – 1976, București) a studiat sculptura la Moscova, s-a perfecționat la München, îndrumată de Vasili Kandinski şi Alexej von Jawlensky, şi la Paris, în atelierele lui Henri Matisse, Antoine Bourdelle şi Constantin Brâncuşi (1919-1923, 1927), a efectuat călătorii de studii în mai multe țări și a urmat cursuri de litere și filosofie la Sankt Petersburg.
Lucrul cu Brâncuși a început după ce ea a participat, în 1919, la Salonul Independenților.

Petrașcu a realizat un bust al maestrului, iar versiunea din centrul Capitalei a fost amplasată în aprilie 2001, pe locul în care se afla „Lupoaica/ Lupa Capitolina”. Astăzi, bustul pus pe un soclu înalt stă în centrul micului parc purtând semnele trecerii vremii.

Milița Petrașcu a fost figură marcantă în mișcarea de avangardă românească, maestră în arta portretului, considerată cea mai înzestrată femeie-sculptor a României secolului al XX-lea. Printre lucrările ei se află cele două mozaicuri de pe părțile paralelipipedului „Fântâna Miorița”, realizat de arhitectul Octav Doicescu, situat în apropierea Gării Băneasa din București, dar și monumentul „Ecaterina Teodoroiu” din fața Prefecturii din Târgu Jiu și monumente funerare din Cimitirul Bellu.

Credit foto: curatorial

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.