Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artă psihopatologică, la Arcub
hanul gabroveni

Artă psihopatologică, la Arcub

Lucrări de artă psihopatologică – pictură, desen şi gravură – sunt reunite sub titlul „Art In/Sane. Culture, mental health and social inclusion”, la Arcub Gabroveni.

Expoziția cuprinde mai mult de 200 de lucrări de pictură, desene şi gravuri realizate de copii şi adulţi pacienţi ai unor spitale de psihiatrie din România. Ea va putea fi vizitată în perioada 18 august – 3 septembrie 2023, la Sala Bolţilor de la demisolul Hanului Gabroveni. Accesul în cadrul expoziţiei este gratuit.

„Art In/Sane. Culture, mental health and social inclusion” este organizată de Primăria Capitalei, prin Arcub – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Entuziart, Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Iamandescu” (Bălăceanca), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul de Psihiatrie „Voila” Câmpina, Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, Colecţia prof. dr. Constantin Enăchescu şi face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a artei psihopatologice, intitulat „Art In/Sane” şi coordonat de dr. Valentin-Veron Toma, în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române.

În 2023, proiectul „Art In/Sane” iese din mediul academic şi aduce arta psihopatologică în spaţiul public al galeriilor de artă cu scopul de a o promova publicului larg ca o formă de „outsider art”.

Lucrări din România, prezentate la Tartu

„Prin artă, vocea celor tăcuți […] se face auzită mai tare ca oricând, în multe țări ale lumii. Așa cum am avut ocazia să constat în ultimul an, lucrările de artă psihopatologică din România sunt privite ca o surpriză deosebită pentru curatorii unor importante colecții din mari capitale ale lumii. Dacă ei au adus deja acest gen de lucrări în spațiul cultural al galeriilor de artă din marile metropole, la noi acest lucru abia acum începe. Expoziția de la Arcub face un pas important în această direcție. Suntem cu toții cercetători, curatori și audiență, într-o zonă de pionierat”, spune dr. Valentin-Veron Toma, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române

Expoziţia „Art In/Sane. Culture, mental health and social inclusion” reprezintă o etapă preliminară dintr-un program mai amplu de colaborare internaţională în cadrul „Tartu 2024 – Capitală Europeană a Culturii”. Lucrări din expoziţie selectate de istoricul de artă Eva Laantee Reintamm şi de Mari Vallikivi, directorul Kondas Centre (Viljandi, Estonia), vor fi incluse în proiectul „Hidden Worlds Expanding” parte din „Tartu 2024”.

Astfel, colecţia „Art In/Sane” va intra într-un circuit internaţional, făcând vizibil patrimoniul cultural de artă psihopatologică din România, dar şi necesitatea unor politici publice coerente și actuale, de sănătate mintală, precum şi a unor programe de îngrijire moderne incluzive.

Expoziţia „Art In/Sane. Culture, mental health and social inclusion” de la Arcub – Hanul Gabroveni poate fi vizitată în perioada 18 august – 3 septembrie 2023, de marţi până duminică, între orele 12:00 și 20:00. În zilele de luni, expoziția este închisă. Accesul în cadrul expoziţiei este gratuit.