Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artă video, film experimental și performance, la Timișoara
cazarma piata unirii

Artă video, film experimental și performance, la Timișoara

Un eveniment dedicat artei video și proiecțiilor de filme, discuțiilor tematice și experimentelor sonore va avea loc în perioada 14 – 17 septembrie, în grădina Cazărmii U din Timișoara.

Programul evenimentului VideoArt Garden va debuta zilnic la ora 18:00 cu dezbateri publice la care vor participa Joanna Zielenska (istoric de artă și curatoare la M HKA, Muzeul de Artă Modernă din Antwerp), Alper Turan (curator adjunct pentru Protocinema), Marie-Ève Lafontaine (directoare artistică a Fundației Eva Kahan) și Elena Sorokina (curatoare, critic de artă și lector universitar, co-fondatoare a proiectului „Initiative for Practices and Visions of Radical Care” împreună cu Natasa Petresin-Bachelez).

De la ora 19:30 sunt programate performance-uri live susținute de artiștii WIDT Antonina Nowacka și Bogumila Nowacka (14 septembrie), Barbora Kleinhamplová, Tereza Stejskalová și Georgeta Corca (15 septembrie), Nguyen & Transitory (16 septembrie) și Jasmina al Qaisi (17 septembrie).

Între orele 21:00 și 23:30, vor avea loc proiecții de video art și filme experimentale. Selecția este realizată de artista Larisa Crunțeanu și curatoarea Cristina Stoenescu și aduce în prim-plan expresii artistice din regiune, în colaborare cu organizații locale și internaționale.

Experimente vizuale și narative

Tema evenimentului, „Coatings”, explorează conexiunea dintre natura imaterială și efemeră a mediilor artistice bazate pe timp și textura picturii sau a suprafețelor sculpturale, subliniind ethos-ul cross-media al programului.

„Coating” reprezintă învelișul care leagă și definește totul, de la produse industriale la produse agricole, de la îmbrăcăminte la amenajarea peisajului, de la limbaj la cortexul paralimbic.

Lucrările selectate vor oscila între experimente vizuale și narative, exerciții tehnice și estetice, oferind în același timp o perspectivă asupra imaginii în mișcare ca suprafață iridescentă care provoacă privirea.

Filmele prezentate în eveniment includ lucrări video atât de la artiști internaționali, cât și români, precum: Ana Vaz, Soda Jerk, Mona Vătămanu și Florin Tudor, Pilvi Takala, Diana Vidrașcu. Dintre aceştia, Dafna Maimon va participa la o sesiune Q&A specială în seara zilei de 15 septembrie, după proiecția filmului său, „Leaky Teeth”.

Evenimentele performative și discuțiile cu invitați vor fi susținute în limba engleză, în timp ce filmele proiectate vor avea subtitrare în limba română. Participarea la eveniment este gratuită, dar este recomandată rezervarea unui loc. Programul complet al evenimentului.