Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Arte plastice și scenografie, în weekend la București
bienala de scenografie bucuresti

Arte plastice și scenografie, în weekend la București

Salonul Național de Artă Contemporană, cu lucrări de pictură, sculptură, grafică, design, artă decorativă, multimedia și artă religioasă, și două premiere românești, Bienala de Scenografie București și o expoziție a unuia dintre cei mai importanți artiști polonezi, sunt evenimentele de neratat weekendul acesta în Capitală.

SNAC, în galerii și muzee

Cea de a șasea ediție a evenimentului Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) 2024 are loc până la 15 noiembrie în 14 spații bucureștene, cu participare națională și internațională. Deschiderea oficială are loc în 20 octombrie, de la ora 16:00, la Combinatul Fondului Plastic.

Cu tema „Pl@stic ∞ Contemporan”, expozițiile au loc în galeriile Simeza, Centrul Artelor Vizuale, UNAgaleria, Galeria IOMO, Art Safe, The Institute și SENAT, la care se adaugă sediul UAP, curtea Combinatului Fondului Plastic, Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Țăranului Român, Galeriile de Artă ale Academiei Române, Centrul Cultural palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia.

Sunt prezentate lucrări de pictură, sculptură, grafică, design, artă decorativă, multimedia și artă religioasă. Programul individual al galeriilor și muzeelor și lista artiștilor participanți pot fi consultate pe site-ul uap.ro.

Bienala de Scenografie București

Bienala de Scenografie (foto) revine în peisajul cultural al Bucureștiului după o pauză de 32 de ani. Evenimentul are loc în perioada 18 – 27 octombrie și sărbătorește arta scenografică românească și internațională.

Evenimentul e găzduit de locuri emblematice din București, printre care Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Piața Amzei, Teatrul „Ion Creangă”, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și Universitatea Națională de Arte București.

Expozițiile și evenimentele sunt concepute pentru a facilita accesul publicului la procesele creative din spatele cortinei, oferind o înțelegere aprofundată a artei scenografice și a creației teatrale în general.

Unul dintre repere este Expoziția Națională de Scenografie care evidențiază cele mai valoroase creații scenografice românești, incluzând schițe, fotografii, machete, costume și elemente de decor are și o componentă outdoor. Este găzduită de Piața Amzei, unde pot fi admirate elemente spectaculoase de decor și recuzită din spectacole celebre.

Tadeusz Kantor, la MNAR

Expoziția „Tadeusz Kantor – artist oriunde și oricând” este găzduită de Muzeul Național de Artă al României până la 9 martie 2025. Vernisajul e programat în 20 octombrie, la ora 16:00. Evenimentul face parte din Sezonul cultural Polonia – România 2024-2025.

Curator este dr. Maria Anna Potocka, director al Muzeului de Artă Contemporană din Cracovia (MOCAK).

Tadeusz Kantor (1915 – 1990) a fost unul dintre cei mai importanți artiști polonezi, cu o contribuție esențială la revoluționarea teatrului polonez și mondial, dar și cu o activitate remarcabilă, de avangardă, în domeniul artelor plastice.

Pentru prima dată în România, această expoziție pune în lumină versatilitatea și complexitatea acestui artist prezentând direcțiile principale pe care le-a abordat ca regizor, scenograf, actor în propriile spectacole, autor de happening-uri, pictor și teoretician.

Sunt expuse 25 de lucrări de pictură, asamblaje, sculpturi și decor sculptural pentru piese de teatru din colecția MOCAK și 57 de fotografii realizate în perioada 1980-1990 care documentează spectacolele lui de teatru, inclusiv portrete fotografice, oferind o perspectivă extinsă asupra acestui creator fascinant.