Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artista Nicole Jutka participă cu lucrarea „Lacul” la expoziția Artbox.Project Venezia 1.0
lacul nicole jutka

Artista Nicole Jutka participă cu lucrarea „Lacul” la expoziția Artbox.Project Venezia 1.0

Pictorița Nicole Jutka participă cu lucrarea ,,Lacul ” la expoziția Artbox.Project Venezia 1.0.

Lucrarea care este inspirată de poezia „Lacul” lui Eminescu, a luat nastere în 2020-2021, 320 x 120 cm, și face parte din seria intitulată „Light penetrates darkness – Hanging Garden”, creată în timpul pandemiei. Lucrarea a fost pentru prima oară în Terra: Nova Forum, Elsdorf, Germania iar acum în Veneția.

Peisaj acvatic idilic

„În spațiul întunecat al expoziției, lucrarea ‘Lake’ din 2020/21 surprinde cu un format de peisaj supradimensionat care, sub lumina neagră, permite o experiență cromatică neașteptat de intensă: ochiul este captat de câțiva nuferi care se reflectă pe o suprafață de apă cu strălucire întunecată și peste care mici puncte de lumină par să bâzâie ca niște licurici. Petalele roșii și alb-roz strălucesc și formează un contrast puternic cu tonurile negre, albastre și verzi ale acestui peisaj acvatic idilic. Pentru această secțiune a naturii, Nicole Jutka pare să fi făcut o excursie în lumea extraterestră Pandora din filmul ‘Avatar’ al lui James Cameron sau la Giverny, în grădina paradisiacă a lui Claude Monet, cu marele său iaz cu nuferi, care l-a inspirat pe artist cu reflexiile sale strălucitoare și sclipitoare ale norilor și luminii pentru numeroase tablouri care au tematizat fenomenele colorate din natură și schimbările lor în funcție de lumină”, spune Anita Shah, curator și istoric de artă.

Potrivit acesteia, Jutka înlocuiește ficțiunea picturală cu ‘știința’ în viziunea sa asupra peisajului – ea permite culorilor să strălucească cu adevărat. Pentru a face acest lucru, artista folosește o tehnică de pictură pe care o dezvoltă din anul 2014 cu ajutorul culorilor și al pigmenților fluorescenți pentru a face ca motivele și suprafețele colorate să strălucească puternic și puternic în întuneric, sub așa-numita lumină neagră sau lumină UV, astfel încât lumina să fie emisă de obiectele pictate în sine. Această strălucire strălucitoare, fluorescența, este un proces fotofizic care poate fi adesea observat în natură, de exemplu în pietre, minerale, organisme, pești corali, crustacee sau rechini pisică. Prin urmare, lumina din tabloul lui Jutka nu este o iluzie picturală, ci un proces natural care poate fi experimentat vizual.