Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiști români din colecția unui fost ambasador SUA, expuși în Virginia
mona vatamanu florin tudor appointment with history

Artiști români din colecția unui fost ambasador SUA, expuși în Virginia

Lucrări ale unor artiști români contemporani consacrați și emergenți din colecția unui fost ambasador american în țara noastră sunt expuse la Taubman Museum of Art din statul Virginia.

„Looking Anew and Beyond: Contemporary Romanian Art from the Collection of the Arthur Taubman Trust” poate fi vizitată, în regim gratuit, până pe 17 septembrie.

Prin intermediul unor exemple de pictură, desen, fotografie, proiecte multimedia, precum și prin noi prezentări electronice, atât artiști consacrați, cât și artiști nou apăruți evidențiază practici revoluționare și inspirate din Europa de Sud-Est.

Nicholas Taubman (n. 1935), un om de afaceri din Roanoke, a fost ambasador al Statelor Unite în România între 2005 și 2008. În timp ce el și soția sa, Jenny, se aflau în țară, împreună cu fiica lor, Lara – istoric de artă contemporană, curator și critic la acea vreme -, au inițiat prezentări de artiști emergenți pentru Arthur Taubman Trust. A fost viziunea lor de a conecta arta românească cu lumea occidentală, se arată pe site-ul instituției.

Tatăl fostului ambasador a fost Arthur Taubman, antreprenor care a pus bazele lanțului Advance Stores și care a trăit în perioada 1901 – 1994.

O colecție de talie mondială

Marius Bercea, Geta Brătescu, Cornelius Brudașcu, Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Hortensia Mi Kafchin, Victor Man, Ciprian Mureșan, Radu Oreian, Dan Perjovschi, Cristi Pogăcean, Șerban Savu, Mircea Suciu și Gabriela Vanga se numără între artiștii ale căror lucrări sunt incluse în colecție.

adrian ghenie alone

Adrian Ghenie (n. 1977, Baia Mare), „Alone”, 2021, ulei pe pânză

Jane Neal, critic britanic, curator și expert al scenei de artă contemporană din Europa, este curatorul invitat al expoziției „Looking Anew and Beyond”.

„Chiar o simplă privire asupra artiștilor români care alcătuiesc colecția Arthur Taubman Trust îi oferă vizitatorului o idee despre unicitatea și importanța aceastei colecții”, a spus Neal. „Mulți dintre acești artiști au participat la importante expoziții instituționale internaționale de grup și personale la muzee precum Muzeul de Artă Modernă din New York, Muzeul de Artă Modernă din San Francisco, Tate Modern și Centrul Pompidou; la târguri internaționale de artă precum Bienala de la Veneția; iar mai mulți dintre artiști au obținut rezultate record la licitațiile de artă contemporană majore”.

Potrivit lui Neal, „Looking Anew and Beyond” își propune să atingă două obiective. Primul este acela de a prezenta publicului din Roanoke și publicului larg lucrările unora dintre cei mai respectați și interesanți artiști români care activează în prezent sau care au fost activi până de curând și care sunt încă relevanți și influenți pe scena artistică românească și dincolo de ea. Al doilea obiectiv este de a evidenția modul în care activitatea Arthur Taubman Trust a susținut ceea ce este cu adevărat o colecție de talie mondială.

Românii, figuri influente pe scena internațională

Acești artiști nu lucrează pur și simplu ca reacție la comunism sau post-comunism, și nici nu sunt neapărat mereu supărați pe istorie sau pe anumite evenimente, mai apreciază ea. Mai degrabă, găsesc adesea umorul într-o anumită situație și apoi folosesc un umor mai întunecat pentru a face o constatare.

Deși departe de America, arta românească și artiștii săi se regăsesc în contextul american. Mulți dintre susținătorii și promotorii mișcărilor pop art și expresionismul abstract pe care America le revendică ca fiind ale sale au avut legături cu Europa de Est, inclusiv Arshile Gorki, Ad Reinhardt, Mark Rothko și Andy Warhol.

Revenind în prezent, mai spune Neal, este evident că mulți dintre artiștii români prezenți în această expoziție au devenit ei înșiși figuri influente pe scena internațională. Deși se inspiră adesea din propriul context distinct, practica lor artistică se deosebește prin claritatea observațiilor făcute de ei, prin cunoașterea istoriei artei, prin înțelegerea schimbărilor care determină evoluțiile politice și sociale și prin punerea în discuție a ideologiilor și a promisiunilor unor noi utopii.

„Looking Anew and Beyond: Contemporary Romanian Art from the Collection of the Arthur Taubman Trust”, curatoriată de ambasadorul Nicholas F. Taubman și Eugenia L. Taubman, va putea fi vizitată în Galeria de expoziții speciale a muzeului din Roanoke.

Fotografie principală: Mona Vătămanu și Florin Tudor (româncă, născută în 1968, și elvețian, născut în 1974), „Appointment with History”, 2007 – 2009, o lucrare din seria de cinci în ulei pe pânză