Artiști români în Bulgaria, la 35 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est
Douăzeci de artiști români, între care Mihai Mureșan și Robert Lörincz, sunt prezentați în premieră în Bulgaria, la Sofia, într-o expoziție în care trecutul istoric recent al României și Bulgariei este pus în discuție, în contextul împlinirii a 35 de ani de la căderea regimurilor comuniste în Europa de Est.
„Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom!” deschisă la Galeria Sofia Press între 2 și 29 septembrie este o expoziție-concept în care sunt incluși unii ca Sabin Bălașa, Felix Aftene, Andrei Chintilă, Irina Dragomir, Ondine Slimovschi și Georges Mazilu.
Curatoarea expoziției este Aleksandra Mitseva.
„Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom!” abordează din punct de vedere vizual trecutul recent al României, propunând reprezentări artistice grăitoare pentru maniera în care asumarea istoriei, problematica libertății și înțelegerea experiențelor personale într-o lume a tranziției constituie puncte de interes pentru mediul artistic românesc. Considerând că publicul din Bulgaria va regăsi motive vizuale dintr-un spectru comun, expoziția își propune să invite la un dialog intercultural care să apropie mai mult cele două spații culturale.
Libertatea, abordată prin multiple medii de exprimare
Ideea de libertate este tratată din multiple perspective, ridicând mai curând întrebări care sondează sensul libertății la 35 de ani de la căderea Blocului Sovietic. Conceptul de libertate este abordat de artiștii selectați din mai unghiuri, fiind surprinse motive diverse, precum intimitatea, oniricul, revolta, angoasa, lirismul și solitudinea.
Mijloacele de interpretare pentru multe dintre operele expuse trec cel mai adesea prin metaforă și simboluri, dar uneori, ca în cazul lui George Anghelescu, trimiterile către evenimente sau personaje istorice reale ancorează privitorul în dramele trecutului (mai recent sau mai îndepărtat).
Pe de altă parte, libertatea înțeleasă ca trăire interioară, în ciuda oricăror constrângeri, ori cea percepută ca o formă de escapism într-o lume a imaginației și a visului se reflectă în lucrările semnate de Felix Aftene, Irina Dragomir, Georges Mazilu și Ondine Slimovschi.
Motivul intimității ca spațiu al unei libertăți inviolabile, dar fragile se regăsește la Sabin Bălașa, Andrei Chintilă și Marcel Guguianu. În schimb, în lucrările lui Petre Velicu, Heidi Tradnik, Octavian Ioan Penda, Mihai Mureșan și Robert Lörincz sunt vizate aspecte ca angoasa, suferința, înstrăinarea și solitudinea, ridicând problema limitelor libertății individuale, dar și a dificultății de a găsi un sens într-o lume în plină schimbare.
Pe lângă diversitatea unghiurilor din care este abordat conceptul de libertate, un alt element inedit al expoziției îl reprezintă și pluralitatea diferitelor medii de exprimare artistică, de la pictură abstractă la artă figurativă, de la desen la sculptură și la obiect. Totodată, aria de selecție a artiștilor este una cuprinzătoare, de la artiști consacrați la artiști tineri, trecând prin mai multe faze ale artei contemporane și reflectând viziunea curatorială, care își asumă un discurs curajos despre libertate.
Vernisajul e programat în 2 septembrie, la ora 18:00, iar expoziția poate fi vizitată în Galeria Sofia Press, până în 29 septembrie, de luni până vineri, între orele 10:30 și 18:30.