Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiștii din Franța cel mai bine vânduți în 2021: Picasso, Caillebotte, Soulages
femme assise pres dune fenetre pablo picasso

Artiștii din Franța cel mai bine vânduți în 2021: Picasso, Caillebotte, Soulages

Odată cu acest sfârșit de an apar primele evaluări și o mai bună vizibilitate asupra performanțelor artiștilor la licitație. La începutul lunii decembrie, Artprice arată că 2021 promite să fie unul dintre cele mai bune pentru artiștii de naționalitate franceză, artiști care într-adevăr îi depășesc cu mult pe britanici, cu 3,2 miliarde de dolari în lucrări, față de 524 de milioane de dolari pentru britanici. În plus, artiștii francezi (sau artiștii care și-au făcut o carieră în Franța) nu sunt în cele din urmă cu mult în urma artiștilor americani, ale căror vânzări cumulate sunt de 3,8 miliarde de dolari.

Performanța excepțională a artiștilor francezi se datorează mult – ca întotdeauna – marilor semnături moderne, dar și franco-chinezilor Chu Teh Chun și Zao Wou Ki, precum și unui artist contemporan în persoana lui Pierre Soulages, al cărui palmares a fost puternic reînnoit de la New York.

Picasso, eternul numărul 1

Cele 3,2 miliarde de dolari tranzacții operate anul acesta cu artiștii francezi se bazează în primul rând pe marii artiști moderni Van Gogh, Monet, Cézanne și, evident, Picasso. Căci, deși Franța i-a refuzat cetățenia în ciuda cererii din 1940, „geniul secolului XX”, care a făcut carieră în Franța, a fost asimilat ca franco-spaniol de piața de artă.

Pablo Picasso rămâne, din nou anul acesta, artistul cel mai performant din lume, cu peste 550 de milioane de dolari din opere vândute la licitații de la începutul anului (sumă fără taxe de la 1 decembrie 2021). Un rezultat fenomenal care corespunde, mai mult sau mai puțin, rezultatului anual al licitațiilor înregistrate pe teritoriul francez în 2020 (578 de milioane de dolari).

Performanța acestei semnături nu aduce prea multe beneficii pieței franceze, deoarece cele mai bune opere de Picasso sunt încă vândute în mare parte la licitațiile majore din New York.

Înscris drept cel mai cotat Picasso al anului, tabloul „Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Therese)” (1932), a fost vândut la New York, pentru 103,4 milioane de dolari, în prestigioasa sesiune 20th Century Evening Sale de la Christie’s, în luna mai. Este a cincea operă de Picasso ce depășește pragul de 100 de milioane la licitații.

Cele mai frumoase lucrări de Cézanne, Monet și Van Gogh – artiștii cei mai scumpi după Picasso – au fost vândute de la New York, adesea la Christie’s.

Caillebotte la Getty

Mai puțin așteptată este extraordinara performanță a lui Gustave Caillebotte, cu o pânză a sa care a atins 53 de milioane de dolari anul acesta, față de precedentul record de 22 de milioane de dolari stabilit în 2019 cu „Chemin montant” (1881) (Christie’s Londra).

Recordul impresionistului a sărit deci la 31 de milioane de dolari, pentru o pânză superbă – „Jeaune homme a sa fenetre” – o capodoperă a realismului urban modern de secol XIX”, cumpărat de Muzeul Getty din Los Angeles.

Este adevărat că aparițiile de opere ale artistului pe piață sunt rare (doar câteva vândute anul acesta, niciuna anul trecut), însă acest tânăr la fereastră este o operă emblematică, incomparabilă, a impresionismului.

Abstracția franco-chineză

După marii moderni obișnuiți, cele mai bune adjudecări ale anului sunt stabilite de opere ale franco-chinezilor Chu Teh Chun și Zao Wou Ki. Chu Teh Chun este pe primul loc, grație unui record stabilit la 29,5 milioane de dolari în aprilie, în cadrul unei vânzări la Hong Kong organizată de Sotheby’s („Harmonie hivernale”, 1986). Acest nou record îl depășește cu 15 milioane pe precedentul, care a fost înregistrat în cursul verii lui 2020, tot de la Hong Kong.

În ultimii ani, piața lui Chu Teh Chun, precum cea a tuturor marilor artiști franco-chinezi între care San Yu și Zao Wou Ki – se îndreaptă ferm către Hong Kong pentru a răspunde unei cereri puternice din partea colecționarilor asiatici. Astfel, aproape 80% din volumul de afaceri al lui Chu Teh Chun provine de la Hong Kong (2020-2021), față de 70% pentru Zao Wou Ki.

Din aceeași generație, dar mai bine cotat decât Chu Teh Chun, Zao Wou-Ki datorează cea mai bună adjudecare în 2021 unei pânze de la începutul anilor ’60, vândută contra 21 de milioane de dolari, tot la o sesiune organizată de Sotheby’s la Hong Kong în aprilie.

Soulages pe firmament

Pierre Soulages, încă în activitate la vârsta de 101 ani,  al cărui indice de preț arată o creștere fulgerătoare de 100% din 2017, a stabilit un nou record personal la 20 de milioane de dolari, pe 16 noiembrie de la Sotheby’s New York. 20 de milioane de dolari pentru o superbă pânză estimată cu jumătate mai puțin („Peinture, 4 aout 1961).

Realizată la 4 august 1961, lucrarea petrecuse mai bine de 30 de ani într-o colecție privată, înainte de a doborî recordul anterior al maestrului outrenoir-ului, care fusese stabilit la 10,6 milioane de dolari în 2018 (Christie’s New York).

În prezent, Franța rămâne prima piață a artistului, atât în termeni de ofertă (60%), cât și ca produs de vânzări (43%). Confruntată cu cereri mari din partea colecționarilor americani și asiatici, distribuirea pe piață ar putea totuși să fie transformată într-un viitor apropiat…

Foto credit: Sotheby’s – Pablo Picasso, „Femme assis près d’une fenêtre”