Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Atelierul lui Rubens, reconstruit în Muzeul Prado
exterior,of,prado,museum,building,(spanish,art,museum):,fragments,of

Atelierul lui Rubens, reconstruit în Muzeul Prado

Atelierul lui Peter Paul Rubens este recreat într-o expoziție a Muzeului Prado ce cuprinde aproximativ 30 de lucrări, inclusiv picturi ale maestrului, lucrări ale asistenților lui și unele realizate în colaborare.

„Dacă aș fi pictat tabloul fără ajutor, ar fi costat de două ori mai mult”, spunea Rubens însuși în 1621. Expoziția, curatoriată de Alejandro Vergara, încearcă să recreeze cât mai fidel atmosfera care domnea în atelierul artistului. Pictorul flamand Peter Paul Rubens (Sieguen, Germania, 1577 – Anvers, Belgia, 1640) este mai bine prezentat acum publicului, într-o reconstituire a atelierului său cu pânze din colecția muzeului, diferite instrumente și dispozitive pentru pictură.

Peter Paul Rubens a fost cel mai de succes pictor din Europa primei jumătăți a secolului al XVII-lea și unul dintre cei mai productivi – aproximativ 1.500 dintre lucrările lui au supraviețuit. Muzeul Prado deține cea mai mare colecție de picturi Rubens – aproximativ 90 – și aproape toate provin din colecțiile regale spaniole.

Forme de colaborare între maestru și asistenți

Titlul expoziției, „Atelierul lui Rubens/ El taller de Rubens”, se referă la un mod de lucru și la un loc fizic: atelierul din Anvers în care pictorul crea. Expoziția include o punere în scenă a acelui atelier, cu șevalete, pânze, vopsele, pensule, pensule, palete, tientos și alte materiale și obiecte (unele din secolul al XVII-lea, iar altele, reconstituiri moderne), precum și cărți, busturi antice și alte elemente care evocă interesele lui Rubens și colecția.

Aproximativ douăzeci de picturi, două desene și cinci gravuri sunt aranjate în jurul acestui decor. Lucrările servesc la explicarea diferitelor forme de colaborare dintre maestru și asistenții săi.

Scopul acestei expoziții este de a arăta, prin intermediul unuia dintre cei mai prolifici și de succes pictori ai epocii moderne, modul în care pictorii europeni lucrau în ateliere și se foloseau de mulți colaboratori. Este inclus un material video care recreează modul în care Rubens și asistenții lui realizau un tablou.

Cu ocazia expoziției, a fost publicat volumul „El taller de Rubens”, care explică modul în care picturile din acea vreme erau realizate în etape, prin suprapunerea diferitelor straturi, astfel încât fiecare strat să determine efectul produs de următorul. Acest sistem permitea împărțirea muncii, un artist putând picta unele straturi, apoi să fie înlocuit de altul.

„El taller de Rubens” rămâne deschisă până la 16 februarie 2025, în clădirea Villanueva a muzeului madrilen.