Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Băile Neptun de la Herculane – în lista Europa Nostra cu şapte situri de patrimoniu în pericol
Băile Neptun, Herculane

Băile Neptun de la Herculane – în lista Europa Nostra cu şapte situri de patrimoniu în pericol

Băile Neptun de la Herculane au fost incluse într-o listă cu şapte situri de patrimoniu care sunt în pericol.

Lista respectivă a fost alcătuită de Europa Nostra şi European Investment Bank Institute. Aici, Băilor Neptun li se alătură Podul Zogu, din Albania, Mănăstirea Récollets, din Nivelles, Belgia, La Butte Rouge, de lângă Paris, Franţa, centrul istoric Stolberg,din Germania, Palatul Orléans-Borbón, de lângă Cádiz, Spania şi Fortăreaţa Crèvecoeur, din Olanda.

„Lista celor şapte situri include un oraş-grădină de secol XX, centrul unui oraş medieval, care a fost serios avariat de inundaţii, o clădire care este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare de pe continent. Aceste locuri sunt ameninţate de neglijare, planuri de demolare, dezvoltare urbană nepotrivită, dezastre naturale sau lipsa de finanţare”, a declarat preşedintele executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger.

El a adăugat că îşi doreşte ca, prin publicarea listei, să încurajeze finanţarea şi solidaritatea în comunităţile locale din zonele afectate.

Lista a fost realizată de Consiliul Europa Nostra

Criteriile au avut în vedere importanţa patrimonială a siturilor şi pericolul real în care acestea se află. De asemenea, a fost luată în considerare şi implicarea societăţii civile în salvarea acestora.

Băile Neptun fac parte din Băile Herculane, una dintre cele mai vechi staţiuni balneare europene, care datează din anul 153. Stuctura actuală a Băilor Neptun a fost creată între 1883 şi 1886, iar acestea se întind pe aproximativ 4.000 de metri pătraţi.

Potrivit reprezentanţilor Herculane Project, includerea Băilor Neptun pe această listă înseamnă elaborarea unui plan de acțiune alături de un comitet de experți ai Europa Nostra şi European Investment Bank, primirea unui grant în valoare de 10.000 de euro şi promovarea la nivel european a sitului.

„Această etichetă nu vine cu o recunoaștere negativă, ci cu o șansă pentru noi și pentru administrația locală de a căuta soluții sustenabile și eficiente pentru monument, luând în considerare situația juridică și de proprietate ale acestuia”, arată cei de la Herculane Project.

Credit foto: europanostra.org