Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Banană vândută pentru 6 milioane de dolari. Instalația lui Cattelan face istorie la Sotheby’s
comedian banana maurizio cattelan

Banană vândută pentru 6 milioane de dolari. Instalația lui Cattelan face istorie la Sotheby’s

Celebra banană lipită cu bandă adezivă de artistul italian Maurizio Cattelan pe perete – vândută în 2019 la Art Basel Miami Beach pentru 120.000 de dolari – a fost acum estimată la cel mult 1,5 milioane de dolari și vândută pentru 6,24 milioane de dolari la Sotheby’s New York.

Intitulată „Comedian” (2019), controversata operă de artă a șocat întreaga lume atunci când a fost vândută pentru 120.000 de dolari de galeria Perrotin la Art Basel Miami Beach în 2019. Banana expusă în Florida a fost procurată dintr-un supermarket local.

Lucrarea italianului a avut mai multe versiuni. După ce primele două au fost vândute pentru 120.000 de dolari, galeria și artistul au decis să crească prețul pentru cea de-a treia la 150.000 de dolari și să o vândă unui muzeu. Un donator anonim a achiziționat-o pentru Muzeul Guggenheim.

Celebra instalație a fost adjudecată acum contra sumei de 5,2 milioane de dolari, prețul final (taxe, inclusiv prima de cumpărare) fiind de 6,24 milioane de dolari. La scurt timp după vânzarea lotului, Sotheby’s a dezvăluit că Justin Sun, miliardar chinez și fondator al platformei de criptomonede TRON, a fost cumpărătorul.
Licitația a fost acerbă, a durat aproximativ 10 minute, ofertele venind atât online, prin telefon, cât și din sală.

Licitația New and Contemporary Now din 20 noiembrie a cuprins alte 46 de loturi și a totalizat 110,4 milioane de dolari. Cel mai scump lot al serii a fost „George’s Flag” (1999), de Ed Ruscha, vândut pentru 13,7 milioane de dolari, mult sub recordul de 68 milioane de dolari pe care o lucrare Ruscha din 1964 l-a stabilit în 19 noiembrie la Christie’s.